Správy

Využili bývalú budovu prešovskej školy: Ukrajinci majú ubytovanie aj priamo v triedach

Samospráve pritom vypomáhali i zamestnanci a žiaci školy. Aktuálne tu našlo podľa hovorkyne útočisko 55 ukrajinských žien a detí.

Ilustračný obrázok k článku Využili bývalú budovu prešovskej školy: Ukrajinci majú ubytovanie aj priamo v triedach
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj

V bývalej budove SOŠ dopravnej v Prešove zriadila krajská samospráva miesto dočasného ubytovania pre ukrajinských migrantov. Útočisko tu našli ukrajinské matky s deťmi, ktoré sa postupom času priamo zapojili do chodu zariadenia. Presov.dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

„Funguje tu i sociálne a psychologické poradenstvo a k dispozícii sú animačné aktivity pre deti. Komplexné služby sú zabezpečené vďaka spolupráci s dobrovoľníckymi organizáciami, v bývalom sídle SOŠ dopravnej na Konštantínovej je ubytovacie zázemie priamo v triedach budovy,“ konkretizovala Jeleňová.

Pre 55 žien s deťmi

Miesto je s kapacitou približne 200 lôžok, ktoré sa materiálne zabezpečilo v spolupráci s rezortom vnútra a vďaka humanitárnym zbierkam. Samospráve pritom vypomáhali i zamestnanci a žiaci školy. Aktuálne tu našlo podľa hovorkyne útočisko 55 ukrajinských žien a detí.

„Zariadenie dnes predstavuje akýsi vzorový ubytovací model, kde fungujú všetky štandardné zložky súvisiace s jeho bezproblémovým chodom. Zabezpečené sú ubytovacie služby, hygienické zázemie, celodenná strava, odvoz odpadu, čistenie, ale ďalšie komplexné služby súvisiace poradenstvom pri vybavovaní potrebných povolení, dokumentov, hľadaním práce či začlenením detí do škôl,“ uviedol v tejto súvislosti predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zástupcovia Dobrovoľného hasičského zboru mesta vypomáhajú v zariadení s logistikou pri ubytovaní utečencov, konkrétne montážou postelí.

Pomáhajú aj sestry

„V prešovských zariadeniach dočasného prichýlenia zároveň preberajú nočné zmeny. Slovenský Červený kríž tu zabezpečuje prípravu teplej stravy, rehoľné sestry z rôznych subjektov z Prešova sú zase nápomocné pri prezliekaní bielizne, upratovaní a vďaka svojim znalostiam ukrajinského jazyka tiež predstavujú prvý kontakt s prichádzajúcimi utečencami,“ doplnila ďalej Jeleňová.

Na Konštantínovej výraznou mierou kooperujú prešovskí skauti zo Slovenského skautingu.

Konkrétne sú nápomocní pri príjme utečencov do ubytovní a najmä pri práci s deťmi. PSK má v súčasnosti k dispozícii približne tisíc ubytovacích lôžok pre odídencov, a to na trinástich rôznych miestach v ôsmich okresoch kraja. Aktuálne je obsadenosť lôžok, ktoré na účely núdzového ubytovania pre migrantov vyčlenil, približne na úrovni 46 %, ubytovaných má 466 migrantov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM