Samospráva

Výstavba futbalového štadióna v Prešove: Mesto urobilo dôležitý krok

Ohľadne plánovanej výstavby nového futbalového štadióna v Prešove došlo k dôležitému kroku. Pozrite si, akú zmluvu mesto a kraj podpísali.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba futbalového štadióna v Prešove: Mesto urobilo dôležitý krok
Zdroj: Dnes24.sk

Podpisom spoločenskej zmluvy na založenie spoločnosti Futbal Tatran Aréna, s.r.o., urobilo v utorok mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj (PSK) posledný krok, aby ako partneri rozbehli potrebný proces na výstavbu nového futbalového štadióna zo združených prostriedkov.

Kto bude mať aký podiel

Zmluvu podpísala primátorka Prešova Andrea Turčanová, pričom mesto v novej spoločnosti bude mať 51-percentný podiel a druhý podpis pod zmluvu dal za Prešovský samosprávny kraj jeho predseda Peter Chudík, kraj bude vlastniť zvyšných 49 percent. Spoločnosť Futbal Tatran Aréna, s.r.o., sa tak stáva nositeľom výstavby a prevádzkovania novovybudovaného futbalového štadiónu v Prešove.

Časť pozemkov, pod budúcim štadiónom vlastnilo mesto, ďalšiu časť kúpilo od 1. FC Tatran Prešov po 60 eur za štvorcový meter (m2). Išlo o 9499 m2, za ktoré mesto zaplatí takmer 570 000 eur. Konateľ novovzniknutej spoločnosti Artúr Benes uviedol, že odkúpením potrebných pozemkov na rekonštrukciu štadióna a založením obchodnej spoločnosti, mesto Prešov a PSK splnili podmienky Slovenského futbalového zväzu. Preto by nič nemalo brániť podpisu zmluvy, v ktorej sa futbalový zväz zaviaže udeliť dotáciu na rekonštrukciu prešovského futbalového štadióna vo výške 2,4 milióna eur. Dotácia však nebude stačiť. Prestavba sa bude realizovať zo združených prostriedkov. Mesto aj PSK na tento projekt vyčlenili vo svojich rozpočtoch zhodne po 1,085 milióna eur. Či to bude stačiť, ukáže súťaž.

Ďalšie kroky

Primátorka poďakovala predsedovi PSK za ústretový krok, že kraj finančne podporí rekonštrukciu štadióna. Zhrnula ďalšie kroky, ktoré budú po podpise zmluvy nasledovať. „Aby novovzniknutá spoločnosť po jej oficiálnom založení a zápise do obchodného registra mohla začať s reálnou výstavbou, to znamená so spracovaním projektovej dokumentácie, so súťažou na zhotoviteľa a so samotnou realizáciou. Sme na začiatku, ale verím, že tú prvú etapu – papierovú máme týmto podpisom za sebou,“ povedala Turčanová.

Predseda PSK uviedol, že kapacita nového štadióna by mala byť do 6500 miest. O začiatku výstavby štadióna zatiaľ nechce špekulovať, lebo najťažšou časťou procesu bude podľa jeho slov verejné obstarávanie. Jediný známy termín je dnes stanovená kolaudácia do júna 2018. Benes doplnil, že obchodná spoločnosť Futbal Tatran Aréna bude prenajímať štadión FC Tatranu Prešov. Pôjde však o mestský štadión, ktorý bude slúžiť viacerým aktivitám v meste aj podujatiam regionálneho charakteru.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM