Ľubomír Hudačko Správy

Výstava stavebnice Merkur v Prešove: V múzeu na Solivare je k nahliadnutiu aj dominanta mesta!

Na pôde Slovenského technického múzea na Solivare v Prešove otvoria výstavu legendárnej stavebnice Merkur zberateľa Jiřího Mládka. K nahliadnutiu bude pre návštevníkov aj známa dominanta metropoly Šariša!

Ilustračný obrázok k článku Výstava stavebnice Merkur v Prešove: V múzeu na Solivare je k nahliadnutiu aj dominanta mesta!
Zdroj: TASR

Podľa námestníka pre marketing, propagáciu a služby Slovenského technického múzea Jána Melicha výstava je unikátna obsahom i formou a nabáda ku kreativite a technickému rozvoju, čo je tiež cieľom tohto múzea.

„Na výstave uvidia návštevníci mnoho unikátov. Jedným z nich je model vodárenskej veže v Prešove podľa starej pohľadnice asi z roku 1910, ktorú som postavil špeciálne pre túto príležitosť. Neviem, ako je totožná so súčasným stavom, no mne sa na tejto pohľadnici páčila krásna priehradová konštrukcia, tak som sa do nej pustil,“ povedal majiteľ zbierky Jiří Mládek.

Merkur sa pre neho stal vášňou preto, že v detstve túto stavebnicu nedostal a sľúbil si, že keď vyrastie, kúpi si najväčšiu z nich. Dnes je jeho zbierka certifikovaná ako najväčšia na svete. Okrem 125 centimetrov vysokého a 15 kilogramov vážiaceho modelu vodárenskej veže možno na výstave uvidieť aj bratislavský Starý most, ktorý je pre Mládka jeho najdlhšou postavenou mostnou konštrukciou z Merkuru.

Ďalším unikátom je Murgašova vysielacia veža, ktorú postavil pre minuloročnú výstavu v Košiciach. Tiež je tu unikátna zachovaná stavebnica Merkur Alfi, prvý súradnicový zapisovač na báze tlačiarne, ktorý vymyslel a dotiahol do výroby Prešovčan Vladimír Doval. Súčasťou výstavy je aj interaktívny priestor pre najmenších návštevníkov, v ktorom si skladanie a stavanie stavebnice môže vyskúšať každý. Výstava potrvá do 30. júna.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM