Ľubomír Hudačko Samospráva

Prešov prirýchlo zarastá trávou. Primátor: Počasie sa zbláznilo!

Začiatkom budúceho týždňa sa v uliciach nášho mesta začnú ozývať zvuky kosačiek. Na základe zmluvy so správcom verejnej zelene, ktorý sa stará o výsadbu a údržbu kvetov, kríkov a stromov na verejných plochách, sa začne s kosením líniovej a parkovej zelene.

Ilustračný obrázok k článku Prešov prirýchlo zarastá trávou. Primátor: Počasie sa zbláznilo!
Zdroj: Dnes24.sk

Počasie je tento rok nevyspytateľné a ani meteorológovia si neraz netrúfnu dať predpoveď na niekoľko dní vopred. To sa odzrkadľuje nielen pri plánovaní dovoleniek, ale napríklad aj v prípade kosieb v jednotlivých mestách.

Rýchly rast zelene

Mesto Prešov nie je výnimkou, rýchly nárast teplôt a výdatné zrážky totiž zapríčiňujú okamžitý rast trávy na celom území mesta, s čím je následne spojená aj požiadavka častejšieho kosenia. Mesto je však okrem počasia limitované aj finančnými prostriedkami, ktoré sú na tento účel vyčlenené.

„Počasie sa zbláznilo,“ reagoval primátor Pavel Hagyari. „Mimoriadne dlhá zima, veľa snehu a vlhkosti, následne vysoké teploty a zrážky, to všetko sa odzrkadlilo na neuveriteľne rýchlom raste zelene. Vzhľadom k tomu, že najväčšou časťou zelene v meste je mestská zeleň, prosíme o občanov o trpezlivosť,“ vysvetlil túto neštandardnú situáciu primátor, ktorý zároveň zdôraznil, že mesto bude robiť všetko pre to, aby bola zeleň pokosená v najbližšom čase.

Onedlho ďalšia kosba

Mesto však už na základe viacerých požiadaviek od občanov uskutočnilo v tomto mesiaci jednu kosbu líniovej zelene mimo harmonogramu. Budúci týždeň pôjde v poradí o tretiu plánovanú etapu, prvá bola ukončená začiatkom mája a druhá začiatkom júla. Tretia etapa začne už 5.8.2013 a vykonávať ju budú dve skupiny pracovníkov. V teréne bude tiež spolu 9 traktorových kosačiek, 8 krovinorezov, dva nákladné stroje na odvážanie pokosenej trávy a 24 pracovníkov.

Harmonogram prác je rozdelený na líniovú a parkovú zeleň. Snahou mesta je zabezpečiť pokosenie trávnatých plôch v čo najkratšom čase, tento proces však bude závisieť aj od počasia. Maximálny objem finančných prostriedkov vynaložený na bežnú údržbu a údržbu verejnej zelene na tento účel činí celkovú čiastku do 120 000 eur s DPH.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM