Michala Halásová Správy

Vysoké dane, zlé služby, rozorané ihrisko... Nižná Šebastová hovorí o odlúčení

Nižná Šebastová bola jednou z obcí, ktoré ešte v 70. rokoch pričlenili k mestu. Dnes má takmer tritisíc obyvateľov, ktorí už dlhšiu dobu uvažujú o osamostatnení.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké dane, zlé služby, rozorané ihrisko... Nižná Šebastová hovorí o odlúčení
Foto: Jaroslav Dodok

Rozorané ihrisko, kapacitne nepostačujúca škôlka pre najmenších, chátrajúci dom smútku, zbúrané kultúrne stredisko, v ktorom sa stretávali seniori aj mládež, zhoršujúca sa kvalita služieb a predovšetkým vysoké dane – toto všetko vyčítajú miestni mestu, no to ich podľa nich ignoruje. Skupinka obyvateľov sa tak rozhodla situáciu posunúť vpred. Usporiadali preto stretnutie so všetkými, ktorým osud Šebastovej nie je ľahostajný.

Účasť bola vysoká

Väčšina obyvateľov považuje nápad za opodstatnený. Osamostatnenie by totiž podľa nich prinieslo viacero výhod. V prvom rade by išlo o finančnú nezávislosť obce. Priemyselná zóna, kasárne a vojenské letisko, ktoré sa nachádzajú v katastri Nižnej Šebastovej by dokázali zabezpečiť bohatý prílev peňažných prostriedkov, čo by znamenalo skvalitnenie služieb. Ďalšími prioritami sú: vlastná samospráva s vlastnými technickými prostriedkami, denná starostlivosť o spoločné priestory, ako sú ulice, chodníky a zeleň, záchrana futbalového ihriska, odkúpenie Kaštieľa – dominanty Šebastovej, v ktorom by sa postupne vytvorili podmienky pre rozvoj kultúry, knižnica a miesta pre záujmové činnosti občanov všetkých vekových kategórií.

Zmena zákona by vyriešila veľa

Súčasný zákon osamostatnenie mestskej časti od mesta nezakazuje, podmienkou je však referendum na území celého mesta a 70 percentná účasť všetkých jeho občanov, čo je prakticky nemožné. Zmeniť by sa to však mohlo už v marci tohto roku, kedy by spomínaný zákon mohol byť predmetom rokovania Národnej rady. Na záverečný verdikt poslancov čaká v tejto súvislosti približne 800 mestských častí a obcí na Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM