Ľubomír Hudačko Kultúra

Výročie príchodu Cyrila a Metoda prinesie balík: Prešovské cirkvi dostanú 100-tisíc eur

Prešovský samosprávny kraj pri príležitosti 1 150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu vyčlenil v rozpočte na tento rok 100-tisíc eur. Mimoriadna dotáciu pre cirkvi na území kraja padne vhod na výstavbu či rekonštrukciu objektov.

Ilustračný obrázok k článku Výročie príchodu Cyrila a Metoda prinesie balík: Prešovské cirkvi dostanú 100-tisíc eur
Zdroj: Webnoviny.sk

Prešovskí krajskí poslanci schválili znenie výzvy na predkladanie žiadostí o dotácie v súlade s platným všeobecne záväzným nariadením. Žiadateľmi môžu byť cirkvi so sídlom na území Prešovského kraja, ktoré môžu získať dotáciu aj na modernizáciu objektov a stavebné úpravy, na vnútorné vybavenie objektov, ktoré spĺňajú investičný charakter. Výzva bude zverejnená na webstránke PSK po podpísaní uznesenia zo Zastupiteľstva PSK.

Vynovené priestory

„Peniaze pre cirkvi sa vyčlenili z programu kultúra. Poskytnuté dotácie majú byť využité na tvorbu, rozvoj, ochranu, obnovu a prezentáciu duchovných a kultúrnych hodnôt zameraných na katedrály, baziliky a pútnické miesta,“ povedala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková.

Schvaľovanie žiadostí bude v auguste, podpisovanie zmlúv do konca septembra. Vzhľadom k tohtoročným regionálnym voľbám projekty musia byť ukončené a vyhodnotené najneskôr do 29. novembra.

Z rozpočtu kraja je možné hradiť maximálne 60 percent investičných nákladov na projekt, ktorý sa realizuje v tomto roku od 1. januára do 29. novembra. Horná hranica dotácie je päťtisíc eur. Žiadosti možno predkladať do 31. júla.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM