Rôzne

Výročie novembra 89: Ako to bolo, keď Okresné vedenie komunistov v Prešove odstúpilo

V uliciach Prešova sa pred 30. rokmi objavili letáky s vyhlásením Okresného výboru Komunistickej strany Slovenska. Pozrite si k tomu aj dobový leták.

Ilustračný obrázok k článku Výročie novembra 89: Ako to bolo, keď Okresné vedenie komunistov v Prešove odstúpilo
1
Galéria
Zdroj: TASR

Komunistická strana Československa stratila rozhodnutím Federálneho zhromaždenia 29. novembra 1989 formálne svoju vedúcu úlohu v štáte. Na aktuálne dianie reagovali stranícke orgány už aj na regionálnej úrovni.

Zložitá a krízová situácia

V uliciach Prešova sa objavili letáky s vyhlásením Okresného výboru Komunistickej strany Slovenska (OV KSS), ktorý zasadal 30. novembra 1989.

Pod ním je pripojená poznámka štrajkového výboru prešovských vysokoškolákov. Komunisti označili politickú situáciu v štáte ako zložitú a krízovú.

„Vychádzajúc z tejto situácie v záujme zníženia spoločenského napätia, pokojnej práce ľudí a aktívnej práce straníckych organizácií sa všetci členovia predsedníctva OV KSS na čele s vedúcim tajomníkom, rozhodli odovzdať svoje funkcii plénu OV KSS,“ konštatovalo sa vo vyhlásení.

A to aj s dodatkom, že na 4. decembra 1989 sa rozhodli zvolať mimoriadne plénum, kde by sa mali riešiť kádrové otázky.

K vyhláseniu, ktorým komunisti informovali zástupcov štrajkového výboru, pripojili vysokoškoláci poznámku a rozširovali ho v podobe letákov po meste Prešov.

Jediná reakcia

„Pevne veríme v zdravý rozum straníckych funkcionárov OV KSS v Prešove, že bývalí členovia predsedníctva a vedenia OV KSS nebudú opätovne zvolení (podobne ako súdruh Štěpán). Považovali by sme to za negáciu svojho doterajšieho úsilia a jedinou možnou rekciou by bolo opätovné vyhlásenie generálneho štrajku,“ píše sa v poznámke štrajkového výboru.

A v priloženej fotogalérii si môžete pozrieť celé znenie zo spomínaného dobového letáku.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Dobový leták: Predsedníctvo OV KSS takto oznámilo svoje odstúpenie
1
Galéria
Zdroj: TASR

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM