Ľubomír Hudačko Kultúra

Vypredané hľadisko na uctení si pamiatky Jara Filipa: Müller pred Prešovčanmi prezradil story, čo nemá chybu!

V Prešove bolo vypredané hľadisko zvedavé na hity Jara Filipa. Publiku ich predviedli inštrumentálnymi výkonmi hudobníci okolo Richarda Müllera. Tentoraz si do kapely prizval po rokoch aj Andreja Šebana. A Müller pred Prešovčanmi prezradil okrem iného aj zaujímavú story.

Ilustračný obrázok k článku Vypredané hľadisko na uctení si pamiatky Jara Filipa: Müller pred Prešovčanmi prezradil story, čo nemá chybu!
Foto: Jana Bujňáková / Zdroj: Dnes24.sk

Všestranný umelec Jaro Filip medzi nami nie je už viac ako 15 rokov. Z tohto dôvodu si ho jeho spolupracovník Richard Müller uctil aj spolu s Andrejom Šebanom turné, ktoré v Prešove tiež malo zastávku.

Každá skladba s inštrumentálnym záverom

V Prešove predviedli zážitok, na aký sa nezabúda. Ak ste však čakali povinné jazdy ako Po Schodoch, či Tlakovú níž, vaše úvahy spevák zmietol zo stola. „Dnes budeme hrať výhradne piesne Jara Filipa,“ povedal. Zazneli tak aj menej známe piesne, ktoré však svojou inštrumentálnou osobitosťou stiahli pozornosť a hlavne ucho fanúšika na maximum tak či tak. Vtipné príhody či zaujímavé myšlienky, ako tomu bolo pri turné s Fragile sa konali v menej frekventovanej mi­ere.

No vysvetlenie bolo jednoduché; dvaja veľkí hudobníci spolu zložili kvantum kvalitných melódií, ktoré bolo dobré zahrať v čo najväčšom počte. Navyše, tentoraz mal charizmatický interpret okolo seba kapelu, ktorá hudobné nástroje mala a nebála sa ich využiť na maximum. Prakticky každá skladba v sebe ešte schovávala inštrumentálny záver. Skladby zneli aj z nosiča LSD a Müller rovnomennú pieseň okomentoval slovami, že chyba nie je v nás, ak nám jej prezentácia príde zvláštna. Prvý vrchol večera so zimomriavkami paradoxne neprišiel počas prítomnosti Müllera.

Osobné priznanie Müllera

Na chvíľu totiž nechal priestor iba Šebanovi s kapelou a ten dokonalým spôsobom odprezentoval silnú vec Vyletel vták, čo bol prakticky možno aj najsilnejší moment večera. K spoluhráčovi po pravej ruke sa prihovoril aj osobným priznaním. „Tí viac informovaní si všimli, že je tu vedľa mňa človek, ktorý tam roky chýbal. A keď budem zlý, opäť so mnou roky nebude hrať,“ povedal spevák.

V kapele boli tváre z iných turné ako Peter Markuljak a Juraj Kuchárek. Najväčší ohlas publika ale mal Prešovčan Matej Benko za klavírom. Výber skladieb miestami prekvapil, pretože Hotel M, alebo BMG čakal asi málokto. Pred turné spevák vyhlásil, že hitmi v playliste budú len Cigaretka na 2 ťahy a Milovanie v daždi, čo však nebola pravda. Skalných fanúšikov totiž potešili aj príjemné tóny z chytľavej Až povezou mě na lafetě, alebo znel aj ležérny Holubí kráľ.

Zaspomínal si na zaujímavú story

Ďalší vrchol na nás čakal pri notoricky známych skvostoch. Vznik hitu Cez okno Müller okomentoval príhodou. „Raz som prišiel za Jarom, ako sa mu darí so skladaním piesní a on mi smutne oznámil, že má zlú správu. Našiel vraj sponzora, ktorý chcel byť na platni. Bol som zvedavý, kto ním je a dozvedel som sa, že firma Windows. A tak vzniklo Cez okno,“ rozosmial typickým Jarovým humorom.

Následne aj Do batôžka malo aranžmány, kde sa Šeban a spol. opäť významným spôsobom pripomenul. Svoje sóla v piesňach vždy parádne vyšperkoval. Je preto dobré, že si pamiatku všestranného umelca po rokoch na pódiu uctili spolu práve oni dvaja, pretože to málo správny náboj, ktorý vytváral emotívne výboje. Na Jara sa jednoducho nedá zabudnúť. Kiežby turné s názvom 15 rokov bez Filipa ani nemuselo vzniknúť, alebo nech by malo názov radšej 15 rokov s Filipom.

foto: Jana Bujňáková

Cigaretka na 2 ťahy v Prešove: So spevom pomohol aj hlas publika
1
Galéria
Richard Müller s Andrejom Šebanom: V Prešove si uctili Jara Filipa
9
Galéria
Foto: Jana Bujňáková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM