Rôzne

Výletná loď už smeruje na Domašu: Toto je ona, FOTO

Výletná loď, ktorá sa vráti na Domašu po 26 rokoch, sa počas svojej 2800-kilometrovej cesty z Prahy zastavila v Bratislave. Pozrite si ju zatiaľ na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Výletná loď už smeruje na Domašu: Toto je ona, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Trasa lode zahŕňa sedem štátov a 50 priehrad. Na tlačovej konferencii o tom informoval podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši.

Čaká ju ešte dlhá cesta

Loď, ktorá vo štvrtok ráno kotvila v Bratislave, sa vydala na Domašu. Jej cesta však povedie ešte cez Maďarsko, Chorvátsko a Srbsko, do finálnej destinácie Domaša sa bude musieť prepraviť po súši. „Loď z rieky na prevozný podvozok preloží špeciálny žeriav s nosnosťou 780 ton, ktorý príde na miesto vykládky na troch kamiónoch,“ povedal Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou, ktorá má loď prevádzkovať. Začiatkom cesty lode bola Praha, kde ju posvätil pražský arcibiskup Dominik Duka, odkiaľ vyplávala 16. mája.

Názov vzíde z ankety

„Verím, že navrátenie lode na Domašu bude znamenať veľký impulz na rozvoj cestovného ruch,“ povedal Raši. Dodal, že prítomnosť lode bola požiadavkou desiatich obcí, ktoré očakávajú spolu s ňou výrazný ekonomický prínos a "navrátenie možno starej slávy Domaši, ktorú kedysi mala“.

Loď sa momentálne ešte plaví pod názvom Bohemia, avšak podľa Rašiho bude premenovaná na základe ankety, v ktorej rozhodne verejnosť.

Finančné náklady na loď a jej transport sú podľa Rašiho 651 000 eur, ktoré vláda SR schválila na svojom výjazdovom rokovaní v okrese Vranov nad Topľou a doplnené v okrese Sabinov.

Obzrite si ju na fotkách: Táto výletná loď sa bude plaviť po Domaši
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM