Šport

Výkon na dve jednotky! Famózny Peter Sagan má na Tour ďalšie víťazstvo

Slovenský cyklista Peter Sagan získal svoje druhé tohtoročné a celkovo šieste etapové víťazstvo na Tour de France. Dvadsaťšesťročný jazdec stajne Tinkoff triumfoval v stredajšej 11. etape z Carcassonne do Montpellier dlhej 162,5 km.

Ilustračný obrázok k článku Výkon na dve jednotky! Famózny Peter Sagan má na Tour ďalšie víťazstvo
Zdroj: TASR

Sagan navyše zvýšil náskok na čele poradia bodovacej súťaže o zelený dres. Úradujúci majster sveta dokonale využil svoj pretekársky inštinkt a výborne si naplánoval útok spolu s tímovým kolegom Maciejom Bodnarom.

Na druhom mieste v etape skončil líder celkového poradia Brit Chris Froome z tímu Sky, ktorý tak opäť zvýšil svoj náskok pred konkurentmi v boji o žltý dres, a tretí bol Bodnar.

Nenáročná trať

V úvode etapy, počas ktorej museli pretekári zvládnuť len dve vrchárske prémie najnižšej 4. kategórie, sa od pelotónu odtrhol úradujúci francúzsky majster Arthur Vichot (FDJ) a zakrátko sa k nemu pridal aj Austrálčan Leigh Howard (IAM). Pelotón nechal dvojicu odísť a tá si zakrátko vypracovala vyše dvojminútový náskok. V hlavnom balíku medzitým prišlo k dvom pádom, na zemi sa ocitli Thibaut Pinot, George Bennett či Jurgen Van den Broeck.

Čítajte aj: FANDÍME SAGANOVI. Parádne ceny čakajú. Hlasujte a posielajte fotky ako držíte Petrovi na Tour palce

Tímy s lídrami na celkové prvenstvo išli bezpečne vpredu. Trať nebola príliš náročná a ani tempo vysoké, no situáciu komplikoval silný vietor.

Na oboch kopcoch Cote de Minerve a Cote de Villespassans bral body do súťaže vrchárov Vichot. So svojím kolegom v úniku postupne zvýšili náskok, 90 km pred cieľom to bolo okolo štyroch minút. Pelotón však pridal a tak sa manko na dvojicu rýchlo znižovalo. Zvýšené tempo a vietor však hlavný balík roztrhali na niekoľko skupiniek. Únik dvojice sa definitívne skončil 60 km pred cieľom.

Saganov ťah k víťazstvu

Krátko na to však prišlo k ďalšiemu pádu a na ceste sa ocitli Rafal Majka s Oscarom Gattom z Tinkoffu a Winner Anacona z Movistaru. Medzery v pelotóne sa tak ešte zvýšili. Necelých 50 km pred cieľom prišla na rad rýchlostná prémia, ktorú vyhral Marcel Kittel pred Saganom a Markom Cavendishom.

Tridsať km pred koncom sa zase všetko spojilo dokopy a etapa smerovala k predpokladanému hromadnému finišu. To sa ale zmenilo 12 km pred cieľom, pelotón sa znova poriadne natiahol, čo využili Sagan s tímovým kolegom Bodnarom a zaútočili.

Šancu na zvýšenie náskoku na čele celkového poradia zacítil aj Chris Froome, ktorý si to dolepil aj s Geraintom Thomasom, a tak sa na čele sformovala silná štvorica. Tá spolupracovala na výbornú a prekvapujúci únik dotiahla do víťazného konca. V závere sa pokúsil o špurt aj Froome, no na Sagana nemal nárok.

tdf 11
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM