Správy

Vyhrala našu anketu: Čo je za úspechom najobľúbenejšej zmrzlinárne v Prešove?

V ankete spravodajského portálu Prešov24 sa práve táto zmrzlináreň stala celkovým víťazom. Jej majiteľ nám teraz prezradil viac o možných dôvodoch úspechu.

Ilustračný obrázok k článku Vyhrala našu anketu: Čo je za úspechom najobľúbenejšej zmrzlinárne v Prešove?
10
Galéria

Hlasovanie v našej ankete bolo mimoriadne dramatické, zmrzlináreň Little Italy porazila konkurenciu. Majiteľa Ondreja Mačangu sme sa následne opýtali na možné dôvody úspechu a čo-to prezradil aj z tajomstva výroby zrmzliny.

Čo vravíte na to, že ste sa v našom rebríčku stali víťazom a podporili vás stovky hlasov od ľudí?

Veľmi nás to teší a ďakujeme za každý hlas.

Čím sa odlišujete od ostatných zmrzlinární a prečo je podľa vás zmrzlina, ktorú ponúkate najlepšia?

Každý zákazník má iné preferencie, no u nás ľudia možno ocenili, že kladieme dôraz na kvalitu a nie objem. Vo fyzike neexistuje veličina veľká alebo malá dávka, ale hmotnosť. Naša zmrzlina sa vyznačuje vysokou hustotou, má teda vysokú hmotnosť a netopí sa tak rýchlo. Pritom za našu cenu a pri našej kvalite, ponúkame porciu s najvyšsou hmotnosťou možno aj na celom Slovensku, vychádzam pritom z nedávneho porovnania zmrzlinární v SR v slovenskom denníku.

Desaťročia ako jediní v Prešove robíme taliansku zmrzlinu, ktorá má prvenstvo vo svete. Vyhýbame premršteným množstvom druhov, aby to potom dlho nestálo. Vždy odhadujeme aký bude deň a spravíme len toľko zmrzliny, aby každý ďalší deň bola nová. Radšej nech je večer menej druhov, ale ráno nech je čerstvá.

Aké suroviny používate?

K remeslu pristupujeme seriózne, používame veľké množstvo ovocia, autentické suroviny a nie náhrady. Ide o výhradne české alebo slovenské plnotučné mlieko, kvalitné kakao, kávu či orechy. Všetky suroviny máme od rokmi overených dodávateľov, alebo si niektoré vieme aj sami dopestovať. Preto je každá jedna zmrzlina špecifická.

Vyhýbame sa rôznym farbivám a napodobeninám, a ak už sú, tak len prírodné. Napríklad do šmolkovej používame prírodné farbivo modrú spirulinu, ktorá je pre deti zdravá. V kuchyni u nás nájdete aj červenú repu a zelenú chlorellu.

Všetky sa zaraďujú medzi tzv. superfoods. Väčšina zmrzlín sa však zafarbí sama svojimi prirodzenými ingredienciami. A na 1. mieste u nás vždy bola maximálna hygiena. A teda aj keď je to dosť pracné, tak všetky naše kornútky balíme do papierovej vreckovky.

Aké netradičné príchute tento rok ponúkate?

Znovu sme rozšírili sortiment o ovocné sorbety z exotických druhov ovocia ako papaya, ružový grep, guave alebo liči. Ovocie sme získali aj na afrických trhoch v Prešove. Všetky naše ovocné zmrzliny sú bez laktózy a okrem nich sme začali robiť aj pravú kávu bez laktózy. Pravidelne mávame v ponuke aj zmrzliny bez cukru s prírodnou stéviou, ktoré majú menej kalórií a chuťovo sú na nerozoznanie od tých s cukrom.

Začali sme robiť aj sorbety s alkoholom ako červené víno alebo sorbet mojito, kde používame vlastnú domácu mätu, limetku a biely rum. Pre veľký záujem v tom budeme pokračovať a vyskúšame rôzne kombinácie a nápoje.

Ako veľmi je sezóna ovplyvnená pandémiou koronavírusu? Aké opatrenia máte zavedené a akú miera návštevnosti oproti iným rokom pociťujete?

Pandémia mala značný vplyv. V apríli bolo pekné počasie a museli sme mať zatvorené, a keď sa mohlo otvárať v máji, tak počasie neprialo. Mali sme obavy, ako sa to bude ďalej vyvíjať. Napokon je záujem o zmrzlinu nadpriemerný, možno je to spôsobené tým, že ľudia menej cestujú na dovolenky. Zmenilo sa to, že nosíme rúška my, aj zákazníci a je povinné si pri vstupe dezinfikovať ruky. Taktiež pravidelne dezinfikujeme vonkajšie posedenie a dokonca aj peniaze.

Od ktorého roku vlastne sídlite na Sekčove so svojou prevádzkou?

Naša rodina prvýkrát začala so zmrzlinou podnikať v Prešove už v roku 1962. Na Sekčove sídlime od 14. septembra roku 1992. Medzitým sme mali prevádzky aj na Sídlisku III, na Floriánovej ulici, či na Pavla Horova. A druhú prevádzku máme na Švábskej ulici.

Aké príchute majú ľudia najradšej?

Najobľubenejšími zmrzlinami sú asi červený melón, sorbet mango a slaný karamel. Potom nasledujú tie klasické. V poslednom čase rastie dopyt po kvalitných sorbetoch a zmrzlinách bez cukru.

V akom čase máte otvorené a v akom čase k vám ľudia chodia najčastejšie?

Otvorené máme denne oficiálne od 10:00 do 20:00 hod., no niekedy otvárame aj skôr resp. zatvárame neskôr. Keď je veľmi zlé počasie, tak máme otvorené kratšie. Najviac ľudí k nám zavíta vždy poobede a najvyšší počet ľudí je v nedeľu.

S akými problémami sa stretávate a čo by ste očakávali, že sa môže zlepšiť pri prevádzkovaní zmrzlinárne?

Výroba zmrzliny je časovo aj fyzicky veľmi náročná. Náš pán zmrzlinár trávi 7 dní v týždni v prevádzke 14 hodín denne, počas ktorých si ani poriadne nesadne.

Tento problém je ťažko vyriešiť. Zodpovednosť, akou je kvalita zmrzliny, neprenechávame žiadnemu brigádnikovi alebo zamestnancovi. Jednoducho to patrí k našej práci.

Z toho dôvodu sme odmietli aj niekoľko lukratívnych miest v Prešove, pretože pri zachovaní vysokej kvality zmrzliny nás dve prevádzky momentálne dostatočne vyťažujú.

Okrem toho sa stretávame s problémom, že pri vyššej návštevnosti je u nás málo miesta na posedenie pre zákazníkov, chceli by sme to preto rozšíriť.

Zábery na chutnú letnú maškrtu s nálepkou víťazná si už pozrite v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: Najobľúbenejšia zmrzlináreň v Prešove
10
Galéria
Zdroj: archív Ondreja Mačangu
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM