Ľubomír Hudačko Správy

Vydýchli sme si, opičie kiahne pacientky na východe sa NEPOTVRDILI: Mikas však varuje!

Tieto kiahne podľa Mikasa nie sú vyslovene sexuálne prenosným ochorením. Sú stigmatizovaným ochorením, preto je dôležité o podozreniach informovať ohľaduplne.

Ilustračný obrázok k článku Vydýchli sme si, opičie kiahne pacientky na východe sa NEPOTVRDILI: Mikas však varuje!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Výsledky laboratórneho vyšetrovania vzorky od osoby s podozrením na opičie kiahne sú negatívne. Redakciu Dnes24.sk o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Viac správ z východu SR:

„Ide o piatu laboratórne vyšetrovanú vzorku, výsledky boli negatívne vo všetkých prípadoch. Hoci klinický obraz alebo osobná anamnéza vo väčšine prípadov nenasvedčovali vysokej pravdepodobnosti potvrdenia diagnózy opičích kiahní, v záujme úplnej istoty sa osobám odobrali vzorky a boli vyšetrené,“ uviedol k téme hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Časom bude

Naďalej tak platí, že na Slovensku aktuálne nemáme potvrdený výskyt opičích kiahní.

„Vzhľadom na široké možnosti cestovania však nemôžeme vylúčiť, že časom budeme mať potvrdený prípad opičích kiahní aj v SR. Vtedy naši odborní pracovníci príjmu všetky potrebné opatrenia v zmysle už v máji vydaného usmernenia,“ pripomenul Mikas.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Opičie kiahne podľa jeho slov nie sú vyslovene sexuálne prenosným ochorením. Sú stigmatizovaným ochorením, preto je dôležité o podozreniach či o potvrdených prípadoch informovať ohľaduplne.

Vážne následky

ÚVZ SR preto pripomína, že necitlivé informovanie o konkrétnych prípadoch môže mať aj vážne celospoločenské následky. „Hygienikom marí podmienky na epidemiologické vyšetrovanie, pretože ľudia budú mať obavy pravdivo informovať o svojich úzkych kontaktoch či podrobne opísať všetky okolnosti, pri ktorých mohlo dôjsť k nákaze. A to sa môže odraziť na prípadnom ďalšom šírení ochorenia,“ dodal na záver Mikas.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM