Ľubomír Hudačko Správy

Východniarka Katka pečie ÚŽASNÉ torty: Vytvorí na nich Toma a Jerryho či štrikovanie, FOTO

Trendom sú podľa cukrárky teraz makrónky, čiže farebné koláčiky a tiež aj košíčky z maslového cesta plné rôznymi náplňami, ganážou a ovocím.

Ilustračný obrázok k článku Východniarka Katka pečie ÚŽASNÉ torty: Vytvorí na nich Toma a Jerryho či štrikovanie, FOTO
40
Galéria
Zdroj: archív Kataríny Ugrayovej

Pečeniu tort sa Katarína Ugrayová venuje už 14 rokov. Najprv to boli len torty, viac pri svojej práci ekonómky nestíhala.

Nielen v kuchyni

„Piekla som po večeroch, zdobila po nociach. Postupne som však začala piecť aj rôzne koláčiky, zákusky, klasické či moderné. Donedávna všetky sladké výtvory vznikali v domácej kuchyni, pred dvomi rokmi som si však v rámci domu vytvorila priestor len na pečenie,“ prezradila v rozhovore pre Dnes24 šikovná cukrárka.

Stáva sa jej aj to, že sa niečo nepodarí, aj keď už nie často. „Pri pečení tôrt nie, tam už je tú dlhoročnú prax vidieť. Ak sa niečo nepodarí, tak je to pri zákuskoch, keď skúšam niečo nové, alebo upravujem recept podľa svojej predstavy. Ale pravdupovediac, málokedy niečo vyhodím, väčšinou je to vždy jedlé, len možno vizuál nie je podľa mojich predstáv,“ hovorí na margo svojich skúseností.

Prvá torta

„V našej rodine tým, že nás bolo viac detí, sa pieklo pravidelne a nebola nedeľa, aby nebol domáci koláč. Tak nejako postupne som sa počas pečenia motala pri mamke a staršej sestre, počas vianočného pečenia som bola rada, keď som s nimi mohla v noci piecť a nejako mi to ostalo. Ale pravdupovediac, vôbec si nepamätám, čo som upiekla prvýkrát úplne sama, ani koľko som vtedy mala rokov.“

„Pečenie ma však bavilo. Svoju prvú tortu som piekla mamke na MDŽ, vtedy začal trend toriet poťahovaných fondánom a ja som to chcela veľmi vyskúšať. Fondán som si robila doma z marshmallov cukríkov, nebolo to také jednoduché ako teraz,“ spomína na svoje začiatky.

Dopyt je veľký

Zaujímalo nás, čo východniarka Katarína pečie najradšej?

„Mojou srdcovkou sú stále torty, rada sledujem nové trendy a techniky zdobenia. Stále robím aj torty poťahované fondánom, pretože dopyt po poťahovaných tortách s modelovanými figúrkami je stále veľký.“

„Robím torty potierané krémom, ganážou, zdobené kvetmi, ovocím. Ale veľmi rada pečiem aj makrónky, tie mi síce v začiatkoch dali zabrať, ale nevzdala som sa, bojovala s nimi a dnes môžem spokojne povedať, že som nad nimi zvíťazila,“ hovorí o ďalšej skúsenosti. Pri korpusoch veľmi nevymýšľa, skôr sa sústredí na náplne, tie sú prepracovanejšie.

Najlepší jednoduchý

Snaží sa však o to, aby neboli až veľmi prekombinované.

„Najčastejšie robím ľahké krémy z mascarpone, smotany a tvarohu. Ale mám aj požiadavky na klasické poctivé, varené, maslové krémy. Aj ja mám rada sladké, ale najviac si pochutím na domácom koláči a čím je jednoduchší, tým lepší. Bublaninu, kysnutý koláč s mrvenicou alebo makový závin nikdy neodmietnem. A ešte lepšie, ak mi to upečie niekto iný,“ zhodnotila svoje chute.

Hlavní ochutnávači sú však jej rodina a susedia. Trendom sú podľa Kataríny teraz spomínané makrónky, čiže farebné koláčiky, ktoré ozdobia každý stôl, potom košíčky z maslového cesta plné rôznymi náplňami, ganážou a ovocím.

„V lete sú obľúbené aj mini Pavlove tortičky zo šľahaných bielkov, zdobené šľahačkou a ovocím. Alebo Choux au craquelin, čo je francúzsky koláčik z odpaľovaného cesta, s nadýchaným krémom a chrumkavou posýpkou,“ vymenúva Katarína.

Piekla plavecký bazén

Východniari majú podľa jej slov sladké veľmi radi. Chcú ich na narodeniny, svadby, prijímania, birmovky či iné výročia. Každá z týchto udalostí si žiada tortu, či zákusky.

Cukrárka mala aj kuriózne požiadavky, keďže si niektorí zákazníci myslia, že pripraviť sa dá všetko. „Niekedy však už nevedia čo vymyslieť. Ja sa pri takýchto požiadavkách snažím trochu usmerniť, poradiť a vždy nájdeme spoločné riešenie,“ povedala ďalej a viac prezradila aj k téme najväčšej torty, ktorú robila.

„Najväčšou bol plavecký bazén. Bola to veľká a ťažká torta, do dodávky ju brali aj so stolom, na ktorom som ju zdobila. Teraz sú u mňa najväčšie štvorposchodové torty,“ dodala na záver Katarína, ktorej úžasné zábery výrobkov a tort nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Východniarka Katarína pečie a vyrába nádherné torty
40
Galéria
Zdroj: archív Kataríny Ugrayovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM