Rôzne

Východniari, POZOR: V kraji platia výstrahy, hrozia povodne, vietor a SNEHOVÉ ZÁVEJE

Na východnom Slovensku bude v nedeľu (11. 12.) veľmi nepriaznivá poveternostná situácia.

Ilustračný obrázok k článku Východniari, POZOR: V kraji platia výstrahy, hrozia povodne, vietor a SNEHOVÉ ZÁVEJE
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. Zároveň vydal na celú nedeľu pre niektoré okresy Košického a Prešovského kraja výstrahu druhého stupňa pred snežením a snehovými jazykmi a závejmi.

Centimetre snehu

Hlboká tlaková níž prinesie v nedeľu viaceré nebezpečné poveternostné javy. „Snehové zrážky budú najmä v severnej a centrálnej časti východného Slovenska výdatné a lokálne môže nasnežiť viac ako 20 centimetrov snehu za 12 hodín, ojedinele viac ako 30 centimetrov,“ poznamenali meteorológovia.

Zároveň bude podľa SHMÚ teplota okolo nuly alebo pod nulou, čo bude pri silnom vetre vytvárať snehové jazyky a záveje, ktoré ovplyvnia dopravnú situáciu, mnohé úseky budú zrejme ťažko prejazdné.

Výdatné zrážky sa začnú v druhej polovici noci a slabnúť budú predpoludním, vietor bude slabnúť popoludní, priblížili meteorológovia.

„Ak plánujete zajtra cestovať po východnom Slovensku, radšej neskôr popoludní a večer, keď sa už poveternostná situácia trochu upokojí,“ poradili.

Hrozia povodne

V okresoch Medzilaborce, Humenné, Michalovce, Sobrance a Trebišov hrozia povodne z trvalého dažďa. „Vzhľadom na pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí aj na ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia, respektíve prekročenia, vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ priblížili meteorológovia.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM