Správy

Východniari majú PROBLÉM so studňami: Voda je po zemetrasení horká a znečistená!

Statici sú stále volaní na základné obhliadky k mnohým budovám, v ktorých buď zriaďovatelia, mestá alebo obce, neboli od zemetrasení.

Ilustračný obrázok k článku Východniari majú PROBLÉM so studňami: Voda je po zemetrasení horká a znečistená!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V obciach po zemetrasení na východe Slovenska majú ľudia problém s pitnou vodou z vlastných studní. Ako uviedol prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan, voda je horká a znečistená.

Záchranné práce po zemetrasení sa podľa neho blížia ku koncu, 62 budov je v dôsledku prírodnej katastrofy vážne zničených a 16 odporučili statici čiastočne alebo úplne zbúrať.

„Dnes sa nám objavili problémy s vodou. Požiadali sme hygienikov o súčinnosť v tejto veci. V pondelok (23. 10.) by mali byť v teréne a odoberať vzorky vôd zo studní, ktoré ľudia používali ako pitnú vodu. Potrebujeme vedieť, či to chemické zloženie vody je vhodné, alebo či budeme musieť iným spôsobom k tomu pristupovať a dať nejaké odporúčanie starostom,“ povedal Harvan s tým, že tento problém sa týka obcí Ďapalovce, Tokajík, Lukačovce a Pakostov.

Vážne zničených je 62

Čo sa týka obhliadok budov a domov statikmi, doteraz ich prešli 520.

„Z nich 62 je vážne zničených, ktoré potrebujú ďalšie prezretie alebo statický posudok a 16 statici odporučili čiastočne alebo úplne asanovať. Ak sa však majiteľ rozhodne, že chce nehnuteľnosť zachrániť, tak musí postupovať v súlade so statickým posudkom,“ priblížil prednosta.

Statici sú podľa jeho slov stále volaní na základné obhliadky k mnohým budovám, v ktorých buď zriaďovatelia, mestá alebo obce, neboli od zemetrasení. Podľa Harvana sa viac-menej blížia ku koncu všetkých záchranných prác.

S rezortom vnútra Okresný úrad v Prešove rieši, ako naložiť so suťou.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM