Východniari a pálenka? Tipnite si, koľko je v okolí Prešova legálnych páleníc!
Východniari a pálenka. To niekedy k sebe ide ako Siamské dvojčatá, mohli by sme nadnesene povedať. Sezóna sa práve začína a pestovatelia ovocia s touto vášňou to veľmi dobre vedia. Tipnite si, koľko je legálnych páleníc v okolí Prešova.

Koľko musí vypiť východniar, aby bol triezvy? Tri dni nič, hovorí sa v známom vtipe. Možno na tom niečo bude, pretože Slováci si na východe republiky pochutnávajú na vypálenom ovocí radi.
„Ak chcete vypáliť jeden kotol, bude vám to trvať asi tri hodiny. Výsledok znamená tridsať litrov čistého destilátu,“ hovorí skúsený pestovateľ Stanislav z okolia Lipian. Podľa neho musí byť domáca na každej oslave: "Už tretiu sezónu sme si dávali vypáliť kalvados aj slivovicu. Priznám sa, že máme v dedine aj známeho, ktorý si vypaľuje ovocie doma sám. Je pravdou, že teraz sa to robí všetko potajme, lebo zákony sú prísne. Verím mu a viem, že robí poriadnu robotu,“ rozpráva pestovateľ. Ako dodal, sezóna sa začala čerešňami a končiť sa bude slivkami.
V regióne Prešova je osem legálnych páleníc. Tie zatiaľ nemajú problém so spracovaním. Podľa domáceho znalca by mala dobre vypálená pálenka na okrajoch „retiazkovať“ a mala by mať aspoň 50 percent. Služby ôsmych pestovateľských páleníc v regióne doteraz využívalo 1 637 pestovateľov ovocia.
foto: ilustračné