Správy

Východ zasiahli extrémne horúčavy: Teplotné maximá zaznamenali najmä v Prešovskom kraji

Extrémne horúco bolo v piatok 1. 7. najmä v Prešovskom kraji. Viacero staníc v kraji a ojedinele aj inde zaznamenalo vôbec najvyššiu hodnotu v histórii meraní.

Ilustračný obrázok k článku Východ zasiahli extrémne horúčavy: Teplotné maximá zaznamenali najmä v Prešovskom kraji
Zdroj: TASR/Daniel Veselský

Najvyššiu teplotu meteorológovia zaznamenali na staniciach Čaklov, Slovenská Kajňa a Trebišov. Namerali tu 38,6 stupňa Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Ochladenie priniesol studený front, no podľa SHMÚ od nedele 3. 7. opäť prúdi teplý vzduch.

Viac správ z východu SR:

„Viacero staníc včera v Prešovskom kraji a ojedinele aj inde zaznamenalo vôbec najvyššiu hodnotu v ich histórii meraní. Teplotu 38 stupňov Celzia sme namerali aj v severných okresoch Stropkov a Svidník, pričom nad 35 stupňov Celzia teplota vystúpila aj na hornom Spiši,“ uviedli meteorológovia.

V Maďarsku a Rumunsku bolo ešte teplejšie ako u nás a namerali tam aj 40 stupňov, v Poľsku bolo takmer 38 stupňov. Výrazne chladnejšie bolo podľa SHMÚ západne od nášho územia za studeným frontom, kde teplota lokálne nevystúpila ani na 20 stupňov.

Tento studený front postúpil aj nad naše územie a priniesol ochladenie.

Na severe stredného Slovenska sa schladí počas soboty najvýraznejšie s maximom okolo 20 stupňov. „To však nepotrvá dlho a prílev teplého vzduchu sa už opäť obnovil,“ uzavreli meteorológovia.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM