Ľubomír Hudačko Správy

Vybrali sa na nevšednú expedíciu do Škandinávie: Nad čím všetkým tam študenti z prešovského gymnázia žasli?

Zvedavosť, túžba navštíviť nevšedné miesta, zažiť dobrodružstvo a dozvedieť sa viac o jednej z najbohatších krajín Európy zaviedla študentov J. A. Raymana v Prešove na nevšednú expedíciu do Škandinávie. Odniesli si množstvo zážitkov, nad čím tam žasli?

Ilustračný obrázok k článku Vybrali sa na nevšednú expedíciu do Škandinávie: Nad čím všetkým tam študenti z prešovského gymnázia žasli?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Trollstigen, Hardangervidde, Eidfjord, Voringfossen. Netradičné názvy miest, ktoré sa stali cieľom expedície gymnazistov Jána Adama Raymana v Prešove.

Vychádzka do tundry

„Poznávanie sa začalo v Berlíne, meste s bohatou históriou a pamiatkami. Pokračovalo do Rostocku, kde nás už čakal obrovský trajekt a zaujímavá nočná plavba do Švédska a následne cesta do hlavého mesta Nórska. Nedá sa vymenovať všetko, no určite zaujalo múzeum vikingských lodí, ako aj múzeá Fram a Kon-Tiki,“ uviedla učiteľka slovenského jazyka a spoločenskej výchovy na gymnáziu Dana Bessenyeiová.

Nasledovalo nezabudnuteľné putovanie najrozsiahlejšou náhornou plošinou v Európe, Hardangervidde, spojené s vychádzkou do tundry a k pôvodným obydliam Laponcov. Jedinečná bola cesta k fjordu, lemovaná záľahami snehu a mantinelmi vyššími než autobus. Viedla aj cez špirálovité tunely, dokonca cez taký, v ktorom sa nachádzal kruhový objazd.

Nespočetné množstvo vodopádov

Bergen, druhé najväčšie mesto Nórska, okrem iného zaujalo aj rybím trhom s netradičnými pochúťkami. „Zabrať dala túra k jednému z najznámejších ľadovcových splazov Nigardsbreenu, no pohľad naň zblízka stál zato,“ poznamenala ďalej Bessenyeiová. Expedícia pokračovala pozdĺž ľadovcových polí, popod najvyššie vrcholy Nórska, národým parkom Jotunheimen, 20 kilometrovým zjazdom serpentínami do údolia rieky Otta, Cestou Trollov, nazývanou aj „11 najznámejších zákrut Nórska“ a plavbou fjordami.

Celou cestou sprevádzalo nespočítateľné množstvo vodopádov a vodospádov, ktoré dotvárali scenériu tejto úžasnej krajiny. „Naše putovanie skončilo tam, kde začalo, v Oslo, návštevou radnice, miesta odovzdávania Nobelovej ceny za mier, kráľovského paláca či nevšednej budovy Opery. Dnes už vieme, že keď sa povie Nórsko, hovoríme o prekrásnej krajine, čistote, pohode, poriadku, pravidlách. Žijú v nej ľudia, ktorí sú pracovití, vzdelaní, pokorní, vážiaci si svoju prírodu. Svedčia o tom aj desiatky vzorne fungujúcich kempov, v ktorých trávia svoj voľný čas,“ dodala Bessenyeiová.

Táto expedícia naplno uspokojila cestovateľské chúťky, posilnila súdržnosť a utvrdila v tom, že človek zmôže veľa. Či už vo vzťahu k prírode, v medziľudských vzťahoch, alebo vo fungovaní štátu. Aj keď sa vraví, že všetky cesty vedú do Ríma, tá gjarkovská určite povedie ešte aspoň raz do Nórska.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM