Rôzne

Vybrali aj naše mesto: Prešovu udelia titul Európske mesto reformácie

Už v túto nedeľu slávnostne udelia titul Európske mesto reformácie desiatim mestám na Slovensku. Medzi nimi figuruje aj Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Vybrali aj naše mesto: Prešovu udelia titul Európske mesto reformácie
Foto: Ľubomír Hudačko

Pri príležitosti udelenia titulu Európske mesto reformácie desiatim slovenským mestám sa v nedeľu (26.3.) v Banskej Štiavnici uskutočnia slávnostné služby Božie v tamojšom Evanjelickom kostole. V priamom prenose ich odvysiela RTVS.

Ktorým mestám sa ujde?

Titul Európske mesto reformácie odovzdá generálny tajomník Spoločenstva evanjelických cirkví v Európe Michael Bünker, biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Rakúsku, ktorý prednesie aj kázeň. Liturgovať budú generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, dištriktuálni biskupi Milan Krivda a Slavomír Sabol a ďalší duchovní. Na slávnostných službách Božích sa zúčastnia aj minister kultúry SR Marek Maďarič a veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko v Slovenskej republike Joachim Bleicker.

Bünker odovzdá titul Európske mesto reformácie do rúk primátorov a zborových farárov z vybraných desiatich miest na Slovensku najviac spätých s reformáciou. Vzácny titul dostane Kežmarok, mesto, ktoré sa ako jedno z prvých prihlásilo k reformácii. Ďalej tento titul udelia mestám Pentapolitany, ktoré sa v roku 1549 spoločne prihlásili k evanjelickému náboženstvu podľa augsburského vyznania. Sú to Košice, Levoča, Bardejov, Prešov, Sabinov, ďalej vybrané mestá Heptapolitany, bývalé banské mestá, ktoré v roku 1559 prijali vierovyznanie Confessio Heptapolitana – Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Kremnica a mesto Spišská Nová Ves.

Základná myšlienka

Základnou myšlienkou Spoločenstva evanjelických cirkví v Európe (GEKE) je poukázať v tomto projekte na veľké rozmery reformácie v Európe. V rámci tohto projektu sa mestá, ktoré boli späté s reformačným hnutím, stali súčasťou širšej siete mnohých miest z celej Európy. Vzťahy medzi mestami Tübingen, Wittenberg, Augsburg, Vroclav, Rotterdam a mestami súčasného Slovenska boli už v 16. storočí veľmi živé. V mnohých týchto mestách sa vzdelávali študenti z územia dnešného Slovenska, a najmä ich prostredníctvom sa myšlienky reformácie úspešne šírili aj na území Slovenska, kde mali dobrú živnú pôdu. Informácie poskytla tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku Edita Škodová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM