Ľubomír Hudačko Správy

Všimli ste si? Prešov má len MINIMUM ulíc pomenovaných po ženách, má sa to zmeniť

Doposiaľ sa podľa viceprimátora mesta Petra Krajňáka ženám nevenovala väčšia pozornosť a je to potrebné zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Všimli ste si? Prešov má len MINIMUM ulíc pomenovaných po ženách, má sa to zmeniť
Zdroj: Dnes24.sk

V Prešove máme vyše 400 ulíc, no len minimum z nich má pomenovanie po žene. Ešte donedávna ich bolo len 6 + ulica Medzinárodného dňa žien.

Išlo o:

  • Ľ. Podjavorinskej (Solivar)
  • Boženy Němcovej (Solivar)
  • Vansovej (Sekčov)
  • Šoltésovej (Sekčov)
  • Spannerovej (Šidlovec/Dúbrava)
  • Matky Terezy (pri Metskej hale)

Mestské zastupiteľstvo v Prešove tak v apríli schválilo návrh na ďalšie pomenovanie ulíc, medzi ktorými bola aj Ulica Márie Kočanovej.

Aktuálne je tak v meste 7 ulíc, i keď stále je to nízky počet.

„Ulica Márie Kočanovej sa nachádza v mestskej časti Solivar. Ide o miestnu cestu sprístupňujúcu pozemky určené pre individuálnu bytovú výstavbu. Mestská názvoslovná komisia vedie zoznam, t.j. zásobník mien osobností, vhodných na pomenovanie ulíc a verejných priestranstiev. V ňom sa v súčasnosti nachádzajú napr. mená Matej Korvín, Adolf Dobrianský, alebo Karol Divald,“ uviedol pre Dnes24.sk viceprimátor mesta Prešov Peter Krajňák.

Budú prijímať návrhy

V blízkej budúcnosti sa podľa jeho slov počíta s rozširovaním mesta, ide o lokality nad Sídliskom III., za Solivarom či na Šidlovci.

”Komisia bude postupne prijímať informácie zo stavebného úradu o výstavbe domov v jednotlivých štvrtiach a následne predkladať mestskému zastupiteľstvu návrh na pomenovanie ulice. Vždy to ide formou VZN-ka,” pokračoval Krajňák.

Ako poznamenal, prednedávnom komisia obdržala návrh spolku Živena na pomenovania ulíc po slovenských spisovateľkách a od pána Alexandra Mušinku návrh na pomenovanie ulice po Elene Lackovej, rómskej aktivistke a spisovateľke.

Slabá pozornosť ženám

”Doposiaľ sa ženám nevenovala väčšia pozornosť a je to potrebné zmeniť. Aj preto sme na Solivare pristúpili k pomenovaniu ulice po Márii Kočanovej, miestnej učiteľke a významnej spisovateľke východného Slovenska. Verím, že verejnosť ešte zašle na MsÚ aj ďalšie podnety,” dodal na záver Krajňák s tým, že môže ísť o ženy z oblasti kultúry, pedagogiky, športu, alebo verejného života.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM