Michala Halásová Samospráva

Vozový park Dopravného podniku sa rozšíril. Pribudli štyri klimatizované autobusy

Linky prešovskej mestskej hromadnej dopravy v najbližších dňoch posilnia štyri nové klimatizované nízkopodlažné autobusy. Dopravný podnik ich zakúpil v rámci plánu obnovy vozidlového parku, ktorý je značne zastaraný.

Ilustračný obrázok k článku Vozový park Dopravného podniku sa rozšíril. Pribudli štyri klimatizované autobusy
Zdroj: Dnes24.sk

Výkonný riaditeľ DPMP Peter Janus uviedol, že ich spoločnosť zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu v rozsahu 4,5 milióna kilometrov ročne, na čo využívala 60 autobusov a 44 trolejbusov. Staré vozidlá postupne prevádzkovateľ vymieňa za nové kvalitnejšie, od čoho očakáva efektivitu, väčší komfort pre cestujúcich a v prvom rade bezpečnosť. Janus doplnil, že priemerný vek autobusov, ktoré jazdia na linkách MHD, je viac ako 11,5 roka a v prípade trolejbusov je to viac ako 12 rokov.

Jeden takýto nový autobus stojí 270 000 eur s kompletným vybavením, teda informačným a odbavovacím systémom, informačnými tabuľami so všetkými zariadeniami, ktoré štandardne používame v prešovskej mestskej hromadnej doprave. Autobus je vybavený nástupnou plošinou pre nástup vozíka imobilných cestujúcich a priestor pre cestujúcich a vodiča je klimatizovaný,“ doplnil Janus.

V tomto roku Dopravný podnik ešte plánuje zabezpečiť obnovu vozidiel MHD nákupom ďalších troch nových autobusov, dvoch trolejbusov a troch jazdených kĺbových autobusov. Ďalším posilnením mestskej dopravy by mali byť štyri midibusy, ktoré plánuje spoločnosť zakúpiť a využívať na menej vyťažených linkách v čase mimo dopravnej špičky a počas víkendov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM