Jakub Forgács Rôzne

Voľby do Európskeho parlamentu v Prešove: 21 okrskov je v základných školách opravených z eurofondov

V meste Prešov dnes volia voliči poslancov do Európskeho parlamentu v 81 volebných okrskoch. Z nich až 21 sídli v základných školách, ktoré mesto zrekonštruovalo práve z európskych zdrojov.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do Európskeho parlamentu v Prešove: 21 okrskov je v základných školách opravených z eurofondov
Zdroj: TASR

Vo väčšine zo siedmich škôl je hneď viacero volebných okrskov. Najviac, konkrétne päť, je ich podľa hovorkyne mesta Prešov Veroniky Kmetóny Gazdovej na Základnej škole na Májovom námestí, ktorá ako jediná ešte prostriedky vo výške viac ako 1,32 milióna eur nevyčerpala úplne, pretože sa tu oprava práve vykonáva. Najviac európskych peňazí sa ušlo najväčšej základnej škole v Prešove na ul. Československej armády, bolo to takmer 2,1 milióna eur, najmenej Základnej škole na Prostějovskej ulici. Celkovo boli základné školy v meste zrekonštruované za viac ako 10 miliónov eur. Obyvateľov ani toto však podľa členov volebnej komisie v jednej z týchto škôl neinšpirovalo k vyššej účasti.

„V tomto volebnom okrsku sme doteraz nezaznamenali žiaden problém, je tu pokojný priebeh volieb. Ľudia chodia priebežne, očakávali sme síce vyššiu účasť, ale možno sa v priebehu dňa zlepší situácia. Členovia okrskovej volebnej komisie ľudí pri odovzdávaní hlasovacích lístkov aj usmerňujú, že majú vložiť do obálky len jeden hlasovací lístok, takže sú informovaní. Všeobecne si však myslím, že sú málo informovaní o tom, ako europoslanci prispievajú svojou činnosťou na chod vecí u nás a asi ani nevnímajú, že volia v priestoroch zrekonštruovaných práve z európskych peňazí,“ povedal predseda jednej z okrskových volebných komisií, sídliacej na Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove Dominik Höger. Vo vedľajšej volebnej miestnosti zasa komisia skonštatovala, že aj účasť nad 20 percent bude asi úspechom.

Jedna z voličiek, ktorú sme na chodbe školy stretli, povedala, že európske financie neboli motiváciou jej účasti na voľbách, no keďže jej syn navštevoval túto školu, vie z akých zdrojov bola budova školy zrekonštruovaná. Celkovo však vníma ako problém to, že o práci európskych poslancov je málo informovaná.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM