Monika Földešiová Rôzne

Vodohospodári začali čistiť koryto rieky Torysa

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) začal s čistením koryta rieky Torysa na južnej strane mesta Prešov. Ako dnes uviedol pre TASR hovorca SVP Pavel Machava, úprava toku prebieha v úseku od mostného objektu pri mestskej hale až po most v lokalite P

Hovorca informoval, že po niekoľkých rokovaniach so zástupcami Mestského úradu v Prešove SVP, š.p., odštepný závod Košice zaradil prečistenie rieky do plánu opráv a údržby na rok 2011. S odstra­ňovaním nánosov začala Správa povodia Hornádu a Bodvy v januári a náklady na práce predstavujú približne 50.000 eur.
„Tento predmetný úsek Torysy je navrhnutý ako investičná akcia a to v rámci Prioritných preventívnych protipovodňových opatrení v SR. Vzhľadom na náročnú prípravu investície bol SVP požiadaný z úrovne mesta o riešenie provizórnych úprav do doby realizácie projektu,“ informoval Machava.
Väčšiu časť nánosov odvážajú na skládku a zvyšok sa po dohode s mestom ukladá na brehy, a to na vybrané miesta, kde sa podarilo získať súhlas majiteľov pozemkov. Čistenie bude pokračovať v smere toku po etapách. Hovorca pripomenul, že ak to odsúhlasí mesto, v niektorých úsekoch násypy zostanú zachované.
Torysa narobila značné problémy v spomínanom úseku v júni minulého roka, kedy prekročila hranicu. Na viacerých uliciach v blízkosti toku zaplavila voda rodinné domy, ale aj areály firiem.
Pravdepodobne najviac rodinných domov bolo zaplavených na ulici Pod Kamennou baňou. Rieka sa vyliala na polia za touto ulicou, pričom voda sa vrátila smerom proti toku a zatopila desiatky obydlí. Tie museli ľudia na istý čas z bezpečnostných dôvodov opustiť, nakoľko vylievaniu nezabránili ani vrecia s pieskom, ktoré tam ukladali vojaci.
Ako informovala hovorkyňa radnice Veronika Gazdová, mesto v tejto časti počíta aj s vybudovaním odtokového rigolu a ochranného valu, po ktorom by mal viesť cyklistický chodník.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM