Ľubomír Hudačko Rôzne

Vodiči, toto sa vás týka: Diaľnicu z Prešova do Košíc uzavrú, dôvod je naozaj špeciálny

Uzavretá diaľnica z Prešova do Košíc bude na programe už onedlho. Avšak nestane sa tak kvôli bežnej údržbe. Zisťovali sme preto podrobnosti, aký bude na to dôvod.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči, toto sa vás týka: Diaľnicu z Prešova do Košíc uzavrú, dôvod je naozaj špeciálny
Zdroj: TASR

Uskutoční sa totiž celosvetový unikát za priameho svedectva primátorov Prešova a Košíc, ktorí budú súčasťou dvoch oproti sebe idúcich cyklopelotónov v rámci podujatia Bike & Tour 2014.

Svadba v strede diaľnice

Svoj vzťah k cyklistike umocnia novomanželia, ktorí si v strede D1, v mieste stretnutia pelotónov z Košíc a Prešova povedia svoje áno! Rozhodnutie padlo spontánne, keďže sobáš mali v pláne a tak využijú čaro okamihu a koncentráciu ľudí s rovnakým hobby ako majú oni sami. Samotný akt je naplánovaný na 12.30 resp. v čase, kedy už všetci „svadobčania“ zosadnú na chvíľku oddychu z bicyklov. Rolu svedkov tohto netradičného sobáša prijali primátori metropôl východu republiky.

Dostať ľudí späť do sedla, ukázať im, že cestovať sa dá aj inak ako autom, že dovolenka na dvoch kolesách môže byť skvelá zábava pre celú rodinu a podporiť iniciatívy smerujúce k skvalitňovaniu cyklistickej infraštruktúry v meste i mimo neho. To je hlavná myšlienka organizátorov Bike & Tour 2014, ambiciózneho a na Slovensku premiérového podujatia na podporu cykloturizmu i mestskej cyklistiky. Trojdňový program nabitý všetkým, čo sa dvoch kolies týka, dve mestá symbolicky spojené v jedno a netradičné vyvrcholenie v podobe spoločnej Cyklojazdy pelotónov Košíc a Prešova po uzavretej diaľnici D1, aj o tom akcia.

Program podujatia je rozdelený do troch hlavných pilierov v podobe troch dní. Záverečný deň podujatia prinesie unikátny zážitok z Cyklojazdy po uzavretej diaľnici D1 medzi mestami Košice a Prešov. Cieľom je spojiť maximálny počet cyklistov v jeden deň a spoločnou jazdou apelovať na fakt, že tejto aglomerácii stále chýba infraštruktúra, ktorá by ľuďom umožnila návštevu druhého mesta aj na bicykli. Po odštartovaní tejto novej tradície pôjde o temer svetový unikát, keďže diaľnicu pravidelne pre cyklistov uzatvárajú podľa dostupných informácií jedine v Chicagu (Illinois, USA).

Účastníci pocestujú na Tour de France!

Účastníci pripravovanej Cyklojazdy sa môžu tešiť , že pre niektorých z nich to nemusí byť Tour v tomto roku posledná. Pelotóny, ktoré sa stretnú v sobotu 7. júna v strede diaľnice medzi Košicami a Prešovom budú s napätím sledovať priamo na mieste žrebovanie o atraktívnu výhru. Organizátori zo spoločnosti Progress Promotion sa totiž rozhodli dopriať jednému z cyklistov z každého mesta cestu na slávnu Tour de France. Tá v tomto roku štartuje netradične na Britských ostrovoch a tak práve do Londýna poletia tí, na ktorých sa usmeje šťastie.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM