Ľubomír Hudačko Samospráva

Vodiči môžu jasať, kraj opravuje cesty: Na týchto miestach už svoje auto nerozbijete!

Prešovský samosprávny kraj (PSK) začína v týchto dňoch realizovať opravy regionálnych ciest za vyše 3,3 milióna eur. Kraj bol úspešný v rámci Regionálneho operačného programu, opatrenie 5.1, vo výzve, ktorá mala uzávierku v marci tohto roku.

Ilustračný obrázok k článku Vodiči môžu jasať, kraj opravuje cesty: Na týchto miestach už svoje auto nerozbijete!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

„Ako prvý kraj sme splnili všetky podmienky pre podpis zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku v rámci poslednej štandardnej výzvy ROP," uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák.

Začnú ešte pred zimou

Vďaka tomu sa v kraji začnú ešte pred zimnou sezónou realizovať dva projekty zamerané na modernizáciu ciest II. a III. triedy. Jeden projekt rieši modernizáciu desiatich úsekov ciest v oblasti Humenné, Svidník a Vranov nad Topľou v celkovej hodnote 1,84 milióna eur. Spolu ide o 13,25 km ciest III. triedy a 1,06 km cesty II. triedy medzi Palotou a Medzilaborcami.

Na komunikáciách III. triedy budú zmodernizované úseky na cestách Adidovce – Udavské, Ruská Volová – Klenová, Ďapalovce – Stropkov, Vyšný Kazimír – Tovarné, Šemetkovce – Ladomírová, Krišľovce – Stropkov, Vislava – Stropkov, Mestisko – Svidník a Miroľa – Krajná Poľana. Finančne najnáročnejší je úsek dlhý 2,6 km na ceste medzi obcami Adidovce – Udavské, ktorý si vyžiada takmer 650 000 eur. Dodávateľ, spoločnosť Eurovia, plánuje začať práce už v najbližších dňoch a to v úsekoch Vyšný Kazimír – Tovarné a Šemetkovce – Ladomírová. „Všetko však bude závisieť od poveternostných podmienok," zdôraznil Kozák. Spolufinancovanie zo strany PSK prevyšuje 92 000 eur.

Ďalšie tri projekty

Druhý projekt sa bude realizovať na opačnom konci kraja – v oblastiach Poprad a Stará Ľubovňa. V tejto časti kraja sa opraví 9,8 km ciest III. triedy – ide o šesť úsekov na cestách medzi obcami Vydrník – Spišský Štiavnik, Brutovce – Nižný Slavkov, Dúbrava – Spišské Podhradie, Kyjov – Ľubotín a Litmanová – Stará Ľubovňa. V rámci projektu je naplánovaná aj rekonštrukcia tri kilometre dlhého úseku cesty II. triedy medzi Reľovom a Spišskou Belou. Celková hodnota schváleného projektu predstavuje 1,5 milióna eur, spolufinancovanie samosprávneho kraja dosahuje takmer 76 000 eur. V súčasnosti sa pripravuje zmluva s dodávateľom, spoločnosťou Strabag. Práce by sa mali začať do konca tohto mesiaca.

Okrem dvoch úspešných projektov zameraných na modernizáciu ciest uspel PSK v rámci tejto výzvy aj s ďalšími tromi projektmi. Dva z nich sú zamerané na rekonštrukciu mostov a jeden na sanáciu zosuvov. „V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania a ich realizácia je plánovaná na rok 2014,„ potvrdil Kozák. Pripomenul, že PSK spravuje 2445 km ciest II. a III. triedy. Od roku 2005 investoval do ich modernizácie vyše 150 miliónov eur. „Na opravy ciest v nevyhovujúcom stave potrebuje kraj ešte 298 miliónov eur,“ uzavrel Kozák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM