Ľubomír Hudačko Správy

Vodiči MHD sa v týchto horúčavách potia vo vlastnej šťave: Na aké úľavy majú nárok?

Veziete sa mestskou hromadnou dopravou a je vám horúco? O nič lepšie na tom nie je ani samotný vodič. Denne odvezie tisíce cestujúcich a pozornou jazdou dbá na to, aby sa cítili pohodlne. Ako však ochráni pred páľavou seba?

Ilustračný obrázok k článku Vodiči MHD sa v týchto horúčavách potia vo vlastnej šťave: Na aké úľavy majú nárok?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

O stanovisko sme požiadali vedenie Dopravného podniku nášho mesta: „V cestovných poriadkoch sú zapracované bezpečnostné prestávky, ktoré umožňujú vodičom oddych na konečnej, Pitný režim je zabezpečovaný formou poukážok na nápoje, resp. podľa možností prístupom k pitnej vode na konečných zastávkach. V prípade extrémnych teplôt je možné využiť tzv. vodičov striedačov, ktorí zabezpečia predlženie bezpečnostnej prestávky vodiča zadeleného v pravidelnom turnuse,“ povedal pre prešov24 výkonný riaditeľ DPMP Peter Janus.

Riešením bude klimatizácia

Kvôli nespočetným dopravným obmedzeniam v mesiacoch jún a júl sa premávka výrazne spomaľuje, čo pohodliu za volantom rozhodne nepridáva: „V letných mesiacoch je zabezpečené voľnejšie oblečenie košeľou s krátkym rukávom, resp. polokošeľou,“ uvádza ďalej Peter Janus.

Riešením by mohli byť ďalšie klimatizované autobusy: „Pri nákupe vozidiel MHD v ďalšom období tieto plánujeme obstarávať s klimatizáciou pre vodiča, resp. s klimatizáciou celého vozidla,“ dodal Janus.

Vrtochy počasia majú snáď každý týždeň iné podoby. My sme sa vodiča autobusu opýtali, ako to v neznesiteľných horúčavách dokáže ustáť: „Klimatizované autobusy sa v rámci tohto obdobia hodia ako soľ. Iný recept, ako klasický však nepoznám. Jednoducho vystrčím ruku von a dúfam, že slnko raz za čas zájde. Dodržovať pitný režim je samozrejmosť. Našťastie, k dispozícii mám aj ventilátor. Ale uvoľniť miesto babičke, aby neomdlela z tepla, tak to nie. Až taký gentleman nie som,“ povedal so smiechom šofér Rudolf Janíček.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM