Ľubomír Hudačko Rôzne

Vodárenská veža v Prešove: Láka na výhľad, ale valia sa na ňu aj sťažnosti!

Má predpoklady na to, aby prilákala turistov i domácich k výhľadu na mesto, ale množia sa na ňu aj sťažnosti. Vodárenská veža má svoj nový šat už niekoľko týždňov, okrem nadšenia z jej prevádzky však panuje aj nespokojnosť miestnych obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Vodárenská veža v Prešove: Láka na výhľad, ale valia sa na ňu aj sťažnosti!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Potešenie zo znovuotvorenia bývalej chátrajúcej ruiny strieda nesúhlas s miestnymi obyvateľmi, ktorí sa sťažujú na osvetlenie a stratu súkromia.

Nespokojné hlasy

Veža je situovaná v strede malého námestia v obytnej štvrti nazývanej Táborisko. A to je kameň úrazu. Niektorým obyvateľom totiž nie je po chuti, keď sa z veže môžu ľudia dívať do ich príbytkov a ďalším problémom je osvetlenie: „Som rád, že sa veža zrekonštruovala, ale bývam v bezprostrednej blízkosti a osvetlenie mi nie je príjemné. Manželka sa na to hnevá. Taktiež som počul nespokojné hlasy viacerých susedov,“ povedal jeden z obyvateľov Táboriska. Podľa neho občania nemali možnosť zapojiť sa do povoľovacieho konania a vzniesť pripomienky. Po otvorení veže je už cesta k riešeniu problematickejšia.

Mesto tak musí riešiť delikátny problém a aj v tomto prípade hľadá podľa slov primátora kompromis. „Na jednej strane obyvatelia žiadajú vytvoriť podmienky pre rozvoj cestovného ruchu a tým vytváranie podmienok pre rozvoj cestovného ruchu, na druhej strane sa však mnohí bránia,“ uviedol primátor.

Mesto chce nájsť kompromis

Veža je podľa neho historický monument, atrakcia aj pre turistov. „Snahou mesta bude v súčinnosti s obyvateľmi a architektom nájsť kompromis, aby bolo čo najmenej zasahované do súkromia občanov,“ doplnil P. Haygari.

Tento technický unikát bol postavený v prvej polovici 20. storočia ako súčasť projektu vodovodnej siete a nachádzal sa na nej rezervoár s objemom 350 metrov kubických. Objekt, ktorého výška je 29 m, sa neskôr prestal používať na pôvodné účely, bol prestavaný, v dolnej časti vybudovali reštauráciu a obchod a na jej vrchole vznikli presklené vyhliadkové priestory. Posledných 23 rokov bola nevyužívaná, chátrala, v týchto dňoch tak v „novom šate“ ponúka výhľad na celý Prešov, dokonca až na Tatry. V ďalšej etape revitalizácie sa ráta so spustením výťahu a vytvorením Krajského informačného centra, malej kaviarničky či reštaurácie.

Vodarenska veža
1
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM