Správy

Vo Veľkom Šariši sa neustále rozrastajú: Primátor už vie, kedy sa začne stavať nová škôlka

Začiatok výstavby novej materskej školy (MŠ) mesto Veľký Šariš v mestskej časti Kanaš predpokladá do leta.

Ilustračný obrázok k článku Vo Veľkom Šariši sa neustále rozrastajú: Primátor už vie, kedy sa začne stavať nová škôlka
Zdroj: pixabay.com

Začiatok výstavby novej materskej školy (MŠ) mesto Veľký Šariš v mestskej časti Kanaš predpokladá do leta. Bude mať kapacitu 44 miest a samospráva ju bude financovať z plánu obnovy.

Ako uviedol primátor mesta Viliam Kall, majú za sebou verejné obstarávanie.

„Aktuálne už pripravujeme samotné podanie projektov, ktoré by malo nastať najbližších dňoch. Celkové náklady budú vo výške približne 1,1 milióna eur a mesto musí doplatiť zo svojho rozpočtu približne 300-tisíc eur. Tým, že máme u nás zavedený napríklad poplatok za rozvoj, tak vieme peniaze z týchto zdrojov použiť na to, aby sme doplatili spolufinancova­nie,“ povedal Kall.

Na zelenej lúke

Očakávajú, že výstavba bude trvať 18 mesiacov a plánujú stihnúť začiatok školského roka 2025/2026. Pred začiatkom výstavby je potrebné podľa primátora ešte overenie verejného obstarávania, schválenie projektu a podobne.

„Očakávam do leta reálny začiatok prác. Je to výstavba ‚na zelenej lúke‘. Úspešný uchádzač môže po schválení projektu začať stavať,“ priblížil Kall.

Ako pokračoval, urobili si demografickú prognózu a teraz chcú pokryť potrebu, ktorá je v mestskej časti Kanaš.

Presun žiakov?

„Nevylučujeme čiastočne napríklad i presun niektorých žiakov zo súčasnej materskej školy, ktorá už je vo Veľkom Šariši,“ vysvetlil primátor a doplnil, že vzhľadom na rastúci počet obyvateľov sa v horizonte piatich rokov musia pripraviť na výstavbu ďalšej MŠ v meste.

„Máme už vytypovaný pozemok. Chceme použiť identický projekt, ktorý je v Kanaši, len ho ako keby preklopiť na pomery iného pozemku, ktorým mesto disponuje,“ dodal Kall.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM