Ľubomír Hudačko Správy

Vo Veľkom Šariši majú problém: Zosuv svahu ohrozuje jedinú prístupovú cestu do Kanaša!

Situácia je vo Veľkom Šariši vinou zosuvu pôdy veľmi vážna. A to kvôli tomu, že úzka cesta III. triedy je jediná komunikácia, po ktorej sa vyše 600 obyvateľov Kanaša dostane domov. Domy zatiaľ ohrozené nie sú, ale zeminu na svahu držia len korene stromov.

Ilustračný obrázok k článku Vo Veľkom Šariši majú problém: Zosuv svahu ohrozuje jedinú prístupovú cestu do Kanaša!
Zdroj: Webnoviny.sk

Cestu medzi mestom Veľký Šariš a jeho mestskou časťou Kanaš ohrozuje zosuv pôdy. Cestári stav denne monitorujú.

Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest PSK Vladimíra Kozáka je „Vzhľadom na počasie je situácia pomerne kritická. Môže dôjsť k zosuvu svahu. S prácami na jeho spevnení sa začne pravdepodobne až na jar. Ak sa po výdatnom daždi či ťažkom snehu svah pohne, budeme musieť na tomto úseku obmedziť dopravu na jeden jazdný pruh,“ upozornil Kozák.

Správca cesty zároveň navrhol, aby počas zimnej údržby bolo nebezpečné miesto označené dopravnými značkami. Mesto zvažuje odstránenie nelegálneho vývodu kanála, ktorý zosuv pôdy odhalil. Na mieste musí zároveň dôjsť aj k vyznačeniu hraníc medzi individuálnou bytovou výstavbou a samotnou cestou. Kozák tiež poznamenal, že tu bude potrebné doriešiť i majetkovoprávne vzťahy.

„Ide o zosuv pôdy pri štátnej ceste, ktorej správcom je Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK). My sme ju na to upozornili, nasledovalo rokovanie i miestne šetrenie. Dohodli sme sa, že s prácami sa začne v jarných mesiacoch v súčinnosti s mestom Veľký Šariš. Domy to zatiaľ neohrozuje, ale ohrozená je jediná prístupová cesta do miestnej časti Kanaš,“ povedala prednostka Mestského úradu vo Veľkom Šariši Mária Gáborová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM