Ľubomír Hudačko Rôzne

Vlak nádeje zavíta do Prešova: Exkluzívna divadelná hra priamo vo vozni

Slovenské vlakové stanice od 20. do 27. augusta hostia úspešný divadelný projekt Vlak Lustig alebo Vlak nádeje, ktorý je súčasťou festivalu židovskej kultúry. Tento vlak neminie ani Prešov. Okrem výstavy si návštevníci vychutnajú aj divadelnú hru odohranú priamo na železničných perónoch.

Ilustračný obrázok k článku Vlak nádeje zavíta do Prešova: Exkluzívna divadelná hra priamo vo vozni
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavným mottom tohto ročníka festivalu je slovenská židovská kultúra. V rámci projektu Vlak Lustig alebo Vlak nádeje budú môcť návštevníci vidieť výstavu Vojenského historického ústavu „Akcia: Dôverné Izrael“, ktorá približuje jednu z najzaujímavejších kapitol v histórii česko-slovensko-izraelských vzťahov.

O Vlaku Lustig

Vlak Lustig je špeciálne upravený vlak, ktorý symbolicky pripomína osudy obetí nacistických transportov, ktoré v období druhej svetovej vojny križovali Európu v rámci tzv konečného riešenia židovskej otázky. Vlak je zostavený z vozňov pripomínajúcich transportné vozne do koncentračných táborov, tzv dobytčáky. V týchto vagónoch sú prevážané dekorácie a sú využité ako galerijný priestor na sprievodné vzdelávacie akcie.

Najdôležitejším článkom vlaku je divadelný voz, špeciálne upravený ako javisko tragického príbehu Kataríny Horovitzovej a ďalších pasažierov – obetí a ich katov.V roku 2012 Vlak Lustig navštívil 14 krajských miest v Českej republike. V auguste 2012 zakončil prvý ročník symbolickou cestou do poľského Krakova a Osvienčimu. Celkom divadelné predstavenie bubínek videlo cez 5000 divákov.

Hlavný bod programu

Hlavným bodom programu je divadelné predstavenie hry Arnošta Lustiga bubínek, ktoré sa bude konať v špeciálne upravenom divadelnom vlaku priamo na perónoch vybraných slovenských staníc. Vlak Lustig je symbolickou pripomienkou pamiatky obetí genocídneho násilia.(napr. počas genocídy Židov a Rómov počas druhej svetovej vojny a genocídy Arménov počas prvej svetovej vojny).

Deportácie židovského obyvateľstva boli systematicky zavedené v nacistickom Nemecku v roku 1941 pod cynickým označením „Evakuácia“ a pokračovali až do roku 1944. Formálne bol program deportácií prijatý v rámci tzv konečného riešenia židovskej otázky 20. januára 1942 na konferencii v nemeckom Wannsee. Transporty smerovali do vyhladzovacích táborov Osvienčim, Treblinka, Sobibor, Chelmno, Majdanek, Belzec a ďalších, v ktorých zomrelo strašnou a nepredstaviteľnou smrťou približne 6 miliónov Židov.

Súčasťou vzdelávací program aj videoprojekcia

Súčasťou tohto ročníka je aj vzdelávací program Výskumného centra archeológie zla venovaný genocíde Arménov počas prvej svetovej vojny. Súčasťou programu bude projekcia filmu Auction of Souls z roku 1919, vôbec prvého hraného filmu o genocídnych násilnostiach v dejinách kinematografie. Film bol natočený podľa spomienok arménskeho dievčaťa Aurory Mardiganian.Česko-slovenský projekt Vlaku Lustig 2013 nadväzuje na skúsenosti z minulého roka, kedy akciu na staniciach 14 krajských miest Slovenskej republiky navštívilo na päť tisíc ľudí.

Herci pražského divadla

Divadelné predstavenie naštudovali herci pražského Divadla pod Palmovkou pod režisérskou taktovkou riaditeľa divadla Petra Kracik. V hlavných úlohách sa objavili herci ako Radek Zima, Radek Valenta, Anna Stropnická, Rudolf Jelínek, René Přibil, Ivan Jiřík a mnoho ďalších vynikajúcich českých hercov. Záverečné dve predstavenia projektu Vlak Lustig v minulom roku sa konali symbolicky na území Poľskej republiky – na staniciach v Krakove a Osvienčime.

Tieto železničné stanice

20. 8. Žilina – železničná stanica – koľaj 15b a 17b
21. 8. Poprad – železničná stanica – koľaj 5
22. 8. Prešov – železničná stanica – koľaj 9
23. 8. Košice – železničná stanica – 1. nástupište
24. 8. Banská Bystrica – železničná stanica – koľaj 9
25. 8. Bratislava – hlavná stanica – koľaj 3
26. 8. Bratislava – hlavná stanica – koľaj 3 – koncert skupiny Menorah
27. 8. Bratislava – hlavná stanica – koľaj 3 – koncert skupiny Menorah

Divadelné predstavenia a koncerty sa odohrajú na vyššie uvedených železničných staniciach vždy od 20:00 hod Výstava a filmové projekcie budú prístupné divákom už od 15:00 hod v sprievodných vagónoch. Prednáška Genocída Arménov spojená s projekciou filmu Auction of Souls bude zahájená vždy od 19:00 hod. Všetky akcie sú verejnosti prístupné bezplatne.

zdroj: Truc spherique

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM