Aktualizované Správy

Vláda odobrila reformu súdnej mapy: Zrušiť majú 4 súdy, ako to bude po novom v Prešove?

Zostávajúce súdy majú fungovať ako pracoviská a sídla. Reformný návrh smeruje do parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Vláda odobrila reformu súdnej mapy: Zrušiť majú 4 súdy, ako to bude po novom v Prešove?
Foto: Ľubomír Hudačko

Nová súdna mapa, ktorej podobu v stredu odobrila vláda, počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Vzniknúť majú mestské súdy v Košiciach a Bratislave.

Po novom majú existovať tri obvody krajských súdov so sídlami v Trnave, Žiline a Prešove.

Zostávajúce súdy majú fungovať ako pracoviská a sídla. Reformný návrh smeruje do parlamentu.

Bez priestoru korupcii

Cieľmi novej súdnej mapy z dielne rezortu spravodlivosti sú rýchlejšie i kvalitnejšie súdne rozhodnutia a zároveň lepšie podmienky sudcov na prácu a rozhodovanie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí o potrebe náhodného výberu sudcov. „Osobitne s ohľadom na všetko, s čím sa v justícii teraz boríme a na akej úrovni nedôveryhodnosti je, považujem za dôležité, aby ten systém bol o to viac nastavený tak, aby korupcii ani nedával priestor,“ uviedla.

V praxi má prísť ku geografickému zväčšeniu obvodov okresných súdov. To znamená, že sa z niektorých sídelných súdov stanú pracoviská. Zrušiť by sa mali Okresný súd Partizánske, Skalica, Bánovce nad Bebravou a Kežmarok. Agenda obchodného registra by sa mala koncentrovať na žilinský okresný súd.

Zmeny aj pri krajských

„Zlúčené obvody okresných súdov budú dostatočne veľké na to, aby v nich boli splnené kritériá minimálnej veľkosti súdneho obvodu, a to pri optimálnom minimálnom počte troch špecializovaných sudcov vo všetkých hlavných agendách,“ spresnil rezort spravodlivosti v predkladacej správe.

Zväčšenie týchto obvodov má zabezpečiť väčší priestor na realizáciu kritéria náhodného výberu sudcu.

Obchodnoprávne spory sa majú sústrediť na osem okresných súdov. Zmeny sa týkajú aj krajských súdov. Ich sídlom má byť po novom Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zo zvyšných piatich krajských súdov majú zostať pracoviská.

Hl. foto: archívne

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM