Zlatica Gregorová Správy

Vihorlatský prales rezerváciou: K zníženiu jeho ochrany vraj nedôjde

Vyhlásenie prírodnej rezervácie možno umožní výstavbu chát, hotelov či rúbanie stromov. Stratí status najvyššej ochrany?

Ilustračný obrázok k článku Vihorlatský prales rezerváciou: K zníženiu jeho ochrany vraj nedôjde
Zdroj: TASR

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odmieta, že dôjde k zníženiu ochrany Vihorlatského pralesa.

Pred voľbami

Doslova pár dní pred voľbami sa rozhodli narýchlo otvoriť toto mimoriadne cenné územie pre vybranú skupinu developerov,“ uvádza Lesoochranárske združenie VLK na sociálnej sieti.

MŽP podľa aktivistov zneužilo proces zmeny hraníc bukových pralesov, ktoré patria do lokality svetového dedičstva UNESCO, na zrušenie prísnej ochrany. Rezort hovorí, že ide o zavádzajúcu informáciu, keďže hranice vláda SR schválila už minulý rok.

Bez zámeru

„Na území, ktoré je navrhnuté v štvrtom stupni ochrany, ide najmä o vodnú plochu či cestu, neevidujeme žiaden developerský zámer či ambíciu stavať chaty,“ poznamenal hovorca ministerstva Tomáš Ferenčák.

Envirorezort v tejto súvislosti pripomenul, že legislatíva sa zmenila vďaka novele zákona o ochrane prírody a krajiny. „Dnešný štvrtý stupeň ochrany je v zásade to isté ako piaty stupeň v predchádzajúcej verzii zákona,“ vysvetľuje ministerstvo. Pripomenulo tiež, že v štvrtom stupni ochrany platí zákaz spoločných poľovačiek, vnadenia a prikrmovania, zákaz výrubov a používania agrochémie.

Vodná plocha

Výstavba chát je v tomto stupni podmienená súhlasom. „Keďže ide o dominantne vodnú plochu, tak je to trochu akademická diskusia,“ podotkol Ferenčák.

Nariadenie vlády SR, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia Vihorlatský prales, predložilo MŽP začiatkom februára do skráteného medzirezortného pripomienkového konania.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovanímDnes24 a Facebooku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM