Rôzne

Viete o tom? Jakubská cesta bude mať svoju zastávku aj v Prešove

Jakubská cesta bude mať od 20. novembra tohto roka svoju zastávku aj v našom meste. Prinášame vám viac podrobností.

Ilustračný obrázok k článku Viete o tom? Jakubská cesta bude mať svoju zastávku aj v Prešove
Zdroj: TASR

Európa ukrýva množstvo pútnických miest, kde sa stretávajú veriaci z celého sveta. Jedným z nich je aj hrob sv. Jakuba v Santiago de Compostela, ktorý navštevuje čoraz viac ľudí, najmä peších pútnikov. Tí budú odteraz prechádzať aj Prešovom.

Od 20. novembra

Jakubská cesta bude mať od 20. novembra svoju zastávku aj v našom meste. Pútnici zo Slovenska i zahraničia, ktorí budú putovať jednotlivo alebo v skupinkách, môžu v Mestskom informačnom centre v Prešove získať pečať pútnika, zastaviť sa, spoznať naše mesto a navštíviť najznámejšie prešovské pamiatky.

Jakubská cesta bude označená tabuľou na Bajkalskej ulici, pri konečnej zastávke MHD. Práve tam sa na oficiálnom otvorení v Prešove 20.11.2018 o 16­.00 stretnú nielen pútnici, ale aj zahraniční hostia a vítaní sú všetci, ktorí sa na túto púť chystajú alebo o nej chcú vedieť viac. Všetky fotografie sú z trasy zo Slovenska k hrobu sv. Jakuba v Španielsku, ktorá má dĺžku rovných 3333 km a možno ju prejsť celú za 3 mesiace.

Záujem o svätojakubskú púť začal prudko vzrastať koncom 80. rokov 20. storočia, k čomu prispela púť pápeža Jána Pavla II., ale aj to, že v roku 1993 bola Svätojakubská cesta zapísaná na zoznam Svetového dedičstva UNESCO. V porovnaní s inými pútnickými cestami veriacich na miesta zázrakov a k relikviám svätých, sú Jakubské cesty v Európe výnimočné. Pútnici sa na Jakubskej ceste prezentujú vlastným logom, infraštruktúrou, službami i cirkevnou, kultúrnou, sponzorskou a politickou podporou.

Duchovný rozmer

„Putovanie má hlboký duchovný rozmer. Spája sa v ňom spiritualita, cestovanie i poznávanie európskych miest. Práve Jakubská cesta je možnosťou a príležitosťou pre všetkých, ktorí chcú popri spoznávaní sveta spoznať aj seba. Na púť do Santiaga de Compostela je možné „nastúpiť“ zo všetkých miest Európy. Sieť ciest je postupne vyznačovaná a pravidelne dopĺňaná informáciami,“ uviedla prešovská radnica.

Každý pútnik má špeciálny Credential pútnika, do ktorého sa zaznačujú pečiatky z navštívených miest Jakubskej cesty. Credential sa dá objednať alebo si ho môžu pútnici zakúpiť na niektorých miestach Jakubskej cesty. „Odteraz už bude k dispozícii aj u nás v Prešove, v Mestskom informačnom centre,“ doplnila radnica.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM