Správy

Vierovyznanie po sčítaní rezonuje Slovenskom: Metropolita Babjak vníma výsledky pozitívne

Najviac, až 55,8 percenta obyvateľov (3,04 milióna), si uviedlo rímskokatolícke náboženské vyznanie. Jeho podiel oproti roku 2011 však poklesol.

Ilustračný obrázok k článku Vierovyznanie po sčítaní rezonuje Slovenskom: Metropolita Babjak vníma výsledky pozitívne
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Prešovský arcibiskup a metropolita gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku Ján Babjak SJ vníma výsledky sčítania obyvateľov veľmi pozitívne.

Veriacim ďakuje

Ich počet sa oproti roku 2011 zvýšil z 206 871 na 218 235 veriacich.

Zároveň ďakuje veriacim, ktorí sa počas vlaňajšieho Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 prihlásili ku gréckokatolíckemu vierovyznaniu. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie Michal Pavlišinovič.

„Je to dôkaz toho, že naša cirkev je živá, hoci sa ako každá iná borí s rôznymi problémami. Sčítanie sa uskutočnilo v pandemickej dobe, ktorá významne poznačila pastoráciu, ale aj napriek tomu počet gréckokatolíckych veriacich v porovnaní s rokom 2011 narástol,“ povedal Babjak. Ďakuje všetkým veriacim aj kňazom.

Cirkev sa stará

„Vďaka ich horlivému pastoračnému prístupu a obetavej kňazskej službe mohli veriaci cítiť, že cirkev sa o nich stará,“ doplnil Babjak s tým, že zároveň je to pre všetkých výzva, aby nezostali stáť a neuspokojili sa s výsledkom.

Najviac, až 55,8 percenta obyvateľov (3,04 milióna), si uviedlo rímskokatolícke náboženské vyznanie. Jeho podiel oproti roku 2011 však poklesol o vyše šesť percentuálnych bo­dov.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Z hľadiska početnosti potom nasleduje evanjelické s 5,3 percentami (287-tisíc) a gréckokatolícke so štyrmi percentami (218-tisíc).

Druhá najpočetnejšia

Štvrté miesto patrí kalvínskemu vyznaniu (1,6 percenta).

Všetky ostatné náboženské vyznania majú podiely menšie ako jedno percento. Druhou najpočetnejšou skupinou je však skupina bez náboženského vyznania. Takmer 1,3 milióna obyvateľov, čo predstavuje 23,8 percenta, uviedlo, že je bez náboženského vyznania.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM