Milan Jusko Rôzne

VIDEOREPORTÁŽ: Slávnostné posvätenie sochy pápeža

Za účasti stoviek veriacich v nedeľu slávnostne posvätili sochu pápeža Jána Pavla II. V meste tak pribudlo dielo symbolizujúce zmierenie. Medzi rímskokatolíckym a evanjelickým chrámom sa vytvoril priestor na rozjímanie a zamyslenie sa nie len pre ve

Slávnostnou svätou omšou vo finiši víkendu v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove vyvrcholil Týždeň Jána Pavla II., počas ktorého sa v prešovských kostoloch konali prednášky a besedy venované duchovnému odkazu tejto významnej osobnosti svetových dejín posledných desaťročí.

Následne sa stovky veriacich presunuli pred konkatedrálu, kde rímskokatolícky košický pomocný biskup Stanislav Stolárik požehnal sochu Jána Pavla II. Tá stojí na mieste, kadiaľ pápež prechádzal počas svojej návštevy Prešova v roku 1995. Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak a ľuďom sa prihovoril aj evanjelický farár Ján Bakalár.

„Socha má 2,5 metra, hmotnosť 500 kilogramov a výroba trvala rok a pol. Modliaci sa pápež je znázornený vo svojej typickej pozícii, ako si ho pamätá väčšina ľudí, so sklonenou hlavou, ako kráča chodníkom smerom k ľuďom.“ povedal autor, košický sochár Peter Beňo. Postava je umiestnená na nízkom asi 15-centimetrovom podstavci, ten postupne prechádza do bielej dlažby a tá sa prelína s historickou kamennou dlažbou námestia.

Symbolické je aj to, že socha je inštalovaná v priestore medzi rímskokatolíckym a evanjelickým chrámom, čo zvýrazňuje rozmer pápežovho vnímania spolunažívania vo svete. S myšlienkou postaviť sochu obľúbeného pápeža prišiel biskup Stanislav Stolárik, keď pôsobil na prešovskom dekanáte.

Ján Pavol II. navštívil metropolu Šariša pred 17 rokmi. Počas cesty mestom sa zastavil pri pamätníku obetí Caraffových jatiek, kde dal v roku 1687 spomínaný taliansky generál popraviť 24 evanjelických mešťanostov. Modlitbu pápeža na tomto mieste v roku 1995 prijali mnohí ako veľké gesto. Na projekte prípravy sochy spolupracovali rímskokatolícka cirkev, Prešovský samosprávny kraj a mesto Prešov.

presov24/tasr video: Milan Jusko

VIDEOREPORTÁŽ: Slávnostné posvätenie sochy pápeža
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM