ELA Rôzne

VIDEO: Kúsok od Prešova zachytil fotograf krásnu POLÁRNU ŽIARU. Kedy uvidíme ďalšiu?

Astrofotograf Petr Horálek je "dvorným" fotografom nebeských šou, aké len tak neuvidíme. Jeho snímky boli viackrát oceňované. A opäť sa mu podarilo zachytiť úchvatný úkaz na oblohe.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Kúsok od Prešova zachytil fotograf krásnu POLÁRNU ŽIARU. Kedy uvidíme ďalšiu?
6
Galéria
Zdroj: Petr Horálek

Polárna žiara sa v nedeľu (26. novembra) v plnej kráse vyfarbila na východe našej krajiny, kde bola najlepšie viditeľná. A podarilo sa ju zachytiť uznávanému českému profesionálnemu astrofotografovi Petrovi Horálkovi. farebný úkaz pozoroval nad obcou Záhradné (okres Prešov) v sobotu medzi 20.33 až 21.27 hod.

„V sobotu medzi siedmou a desiatou večer bolo možné v krátkych periódach a za jasného mesačného svitu pozorovať polárnu žiaru," vysvetlil svoje pozorovanie Petr.

Počasie podľa neho neprialo pozorovaniu všade, ale hlavne na východnom Slovensku bolo v čase úkazu úplne jasné nebo. Polárnu žiaru zachytil aj na videu.

V rozhovore pre tvnoviny.sk prezradil, že v najbližších mesiacoch bude opäť šanca vidieť toto nebeské divadlo raz či dvakrát do mesiaca. kto si trúfa, môže ju slabšie zachytiť aspoň pomocou fotoaparátu. No a dva až tri razy by v priebehu budúceho roka mohla byť viditeľná aj voľným okom. 

Zdroj: YouTube.com
Polárna žiara nad obcou Záhradné
6
Galéria
Zdroj: Petr Horálek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM