Ľubomír Hudačko Rôzne

Vianoce spisovateľky Andrey Rimovej: Dodržiava množstvo zvykov, inšpirujte sa jej receptom

Vianoce pre ňu nikdy neboli o darčekoch. Boli o rodine pohromade, vôni mandarínok a zvučke z Perinbaby, Popolušky a Mrázika. Počas jej štúdia na gymnáziu tak Prešov vychoval skvelú autorku štyroch úspešných kníh. Andrea Rimová prezradila aj recept na lahodnú sladkosť.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce spisovateľky Andrey Rimovej: Dodržiava množstvo zvykov, inšpirujte sa jej receptom
Zdroj: Dnes24.sk

„Napriek tomu mi vždy najväčšiu radosť dokázali urobiť knihy. Priznám sa, že pre mojich najbližších som už pár darčekov mala skôr, bola som sa ale aj pozrieť do zahraničia na predvianočnú dovolenku. Navštívila som dokopy tri európske krajiny a priniesla som im odtiaľ niečo typické pre dané štáty," uviedla sympatická rodáčka z Medzilaboriec.

Tradičné zvyky

Samu seba obdarovávala po celý rok – odviezla totiž sestru a jej manžela do pôrodnice a čerstvo narodeného Tomáška držala v náručí pár hodín po jeho príchode na svet. Vyšli jej dve knihy a veľa cestovala. „Na Vianoce sa veľmi teším. Som z východného Slovenska a dodržiavame množstvo zvykov, ktoré sa tradujú v rodine dlhé roky. Pred večerou sa umývame v lavóriku so studenou vodou a mincami, aby som boli zdraví a bohatí. Tento rok k eurám pribudnú mince z Maďarska, Poľska, Litvy a Lotyšska a Lichtenštajnska. Na slávnostne prestretom stole sa zapáli sviečka a od hlavy rodiny dostaneme s cesnakom namočenom v mede krížik na čelo pre Božiu ochranu. Po modlitbe sa pustíme do jedla – med, cesnak a vianočka, kapustnica, všetkým východniarom určite dobre známa hríbová „mačanka“, pirohy, kapor a šalát, a potom spokojne s plnými bruchami odfukujeme,“ dodala s úsmevom.

Podľa svojich slov dokáže zjesť najviac tri pirohy. Kapra nemá rada, ale odkladá si šupiny. Po večeri najmladší člen rodiny sfúkne sviečku a pozoruje sa, kam pôjde dym: "Ak hore, znamená to šťastný rok pred nami. Ak pôjde k dverám, znamená to, že niekto našu rodinu opustí. Veľmi si všetci prajeme, aby šiel hore. Potom pozeráme rozprávky a vychutnávame si koláčiky, z ktorých mám najradšej kokosové guľôčky,“ uviedla.

Recept na kokosové guľôčky

Andrea vám prezradí, ako si ich môžete pripraviť: „Je to celkom jednoduché. Na ich prípravu potrebujeme 250g strúhaného kokosu, 200g práškového cukru, 50g tuku, 1 bielok, 3PL citrónovej šťavy a zavárané višne. Cukor a bielok vymiešame do peny. Pridáme 200g kokosovej múčky s vyšľahaným vlažným tukom, primiešame cukrovú penu a citrónovú šťavu. Z cesta vyformujeme malé placky, do ktorých zabalíme odkvapkané višne. Sformujeme guľôčky a obalíme vo zvyšnom kokose.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM