Ľubomír Hudačko Rôzne Recept na dnes

Vianoce Ivany Ondriovej: Spisovateľka prezradila, ako trávi sviatky aj recept na chutnú maškrtu

Už len 6 dní ostáva to čarokrásneho obdoba, ktoré máme všetci radi. Vianoce nie sú len o darčekoch, ale o pohode v rodinnom kruhu a pokoji v duši. Spisovateľky Ivany Ondriovej z Prešova sme sa opýtali, ako bude tráviť sviatky s rodinou ona a dokonca nám poskytla aj recept na pagáčiky!

Ilustračný obrázok k článku Vianoce Ivany Ondriovej: Spisovateľka prezradila, ako trávi sviatky aj recept na chutnú maškrtu
Zdroj: Dnes24.sk

Autorka predvianočného knižného hitu Milovanie po Mexicky Ivana Ondriová hovorí, že Vianoce jej síce pripomínajú vyzdobené námestie a koledy, no i tak si blížiace sa obdobie neuvedomuje:

„Priznám sa, že na Vianoce začínam myslieť ozaj až deň pred Štedrým večerom. Keď nám naša malá Ninka vyzdobí stromček a keď si človek konečne vezme v práci dovolenku. Hoci to podvedome vďaka vyzdobenému námestiu a koledám, ktoré vyhrávajú v obchodných centrách, vnímam už skôr,“ hovorí.

Až teda pred Štedrým dňom si spisovateľka naozaj povie, že je to tu. „Nastavím sa na to až 23. decembra. Ježiško vie, že na prvom mieste je naša Ninka, jej sa musí splniť takmer každé želanie, my dospeláci si doprajeme len niečo malé, ale darované z lásky, lebo sme si s manželom už veľakrát povedali, že sa jednoducho budeme obdarúvať, kedy chceme a potrebujeme, nielen vyslovene na Vianoce. Takže pravdu povediac, so zháňaním darčekov som si ťažkú hlavu nikdy nerobila a najmä ich nikdy nezaobstarávala vopred. A tak vlastne ani nemám darček, ktorý by ma nejako zvlášť potešil, celkom mi postačí napríklad vonná sviečka. Vanilková v ozdobnom sklenenom svietniku, mohla by potom svietiť na štedrovečernom stole,“ líči nádeje na darček.

Pri tom stole sa stretáva celá rodina a nechýbajú tradičné pokrmy. „Ja to mám pritom veľmi jednoduché a dobre vymyslené, už niekoľko rokov sviatkujeme u mojich a manželových rodičov, a to takpovediac na striedačku, najprv sa pekne najeme u mojich, dáme si bobaľky, z kapustnice, mačanky, vyprážanej ryby a zemiakového šalátu a potom zásoby doplníme u svokry, ktorá má v menu napríklad aj takú jušku, kyslú polievku s klobáskou a údeným mäsom. Samozrejme, náš štedrovečerný stôl dopĺňajú aj zákusky. Znovu upečené vďaka mojej mamke a svokre. Vanilkové rožky, medvedie tlapky, linecké kolieska, žerbo a medovníčky. Už by bolo načase prispieť aj niečím vlastným, aby sme neboli len vyhladovanými konzumentmi. Napríklad takými syrovo-zemiakovými pagáčikmi, urobte si ich aj vy," dodala Ivana a na záver ponúkla aj recept.

Zemiakovo-syrové pagáčiky

Na cesto potrebujeme 150 g strúhaného údeného syra, 150 g masla, 150 g uvarených zemiakov, 170 g hladkej múky, polovicu lyžičky soli. Vykrajujeme pagáčiky, ktoré pred pečením ešte potrieme zmesou z jedného žĺtka a 1 PL mlieka. Posypeme celou rascou, sezamom, hrozienkami. Dobrú chuť.

Foto: archív

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM