Rôzne

Viaceré byty v Prešove sú bez teplej vody: Toto je dôvod

Takmer celé Sídliská I, II a III v Prešove sú už niekoľko dní bez teplej vody. Plánovaná odstávka sa postupne predlžuje.

Ilustračný obrázok k článku Viaceré byty v Prešove sú bez teplej vody: Toto je dôvod
Foto: Monika Hanigovská

Dodávateľ tepla a teplej vody spoločnosti Spravbytkomfort, a. s., Prešov informovala, že dôvodom predĺženia odstávok sú nepredvídateľné technické problémy pri rozsiahlych opravách teplovodu. Spoločnosť začala s postupnými odstávkami teplej vody koncom júla.

Odstávku predĺžili

Odstávka teplej vody na spomínaných sídliskách mala byť ukončená v závere minulého týždňa. Spoločnosť Spravbytkomfort ju predĺžila do stredy 11. septembra.

Podľa predsedníčky predstavenstva Natálie Banduričovej ide o rozsiahlu výmenu potrubí na hlavnej vetve centrálneho horúcovodného rozvodu, ktorý zásobuje teplom celé sídliska I, II, III v dĺžke približne tri kilometre.

„Takáto rozsiahla investičná akcia tu ešte nebola. Niektoré časti potrubia sú v zemi od výstavby sídliska, to znamená skoro 55 rokov. Táto akcia má zabezpečiť, aby minimálne ďalších 50 rokov nebolo potrebné rozvody meniť a aby sa v minimálnej miere musela v budúcnosti odstavovať dodávka tepla a teplej vody, pre prípadné poruchy na rozvodoch. Na trase rozvodov sú uzly – šachty, kde sa spája niekoľko vetiev potrubí s priemerom 250 milimetrov. V týchto bodoch je nutné opätovne odstavovať všetky vetvy, aby potrubia boli prázdne a bolo ich možné zvariť. Preto sú odstávky niekoľkokrát po sebe a nie je ich možné robiť postupne,“ povedala s tým, že pri tomto technologickom postupe je potrebné rozvody opätovne niekoľkokrát napustiť a vypustiť vodou v objeme 150 000 litrov.

„Toto množstvo vody je potrebné nahriať, aby sa potrubie nahrialo a roztiahlo a v tejto fáze je nutné upevniť potrubia nasypanou zeminou. Každá odstávka vyžaduje realizáciu tohto postupu opätovne. Pri tejto vysokoprofesi­onálnej práci nie je možné, žiaľ, predvídať problémy, ktoré postup prác spomaľujú, predlžujú a posúvajú ich ukončenie. Práce na tejto akcii sa chýlia k záveru a čaká nás už len jedna odstávka na Sídlisku II a I v priebehu budúceho týždňa,“ doplnila Banduričová.

Hlavný výrobca a dodávateľ tepla

Spoločnosť Spravbytkomfort je hlavným výrobcom a dodávateľom tepla v Prešove, kde prevádzkuje tri centrálne kotolne a 43 blokových kotolní. Na vykurovanie používa ekologicky šetrné palivá – biomasu a plyn. Teplo dodáva do 23 000 bytových jednotiek a 90 verejných budov. Koncom minulého roka v spoločnosti Spravbytkomfort získala firma ČEZ ESCO podiel 55 %, zvyšných 45 % zostalo mestu Prešov. Dôvodom predaja bolo, že predávajúci väčšinového podielu, spoločnosť Facilitycomfort, ktorú vlastní mesto Viedeň, sa chcela sústrediť na rakúsky trh.

A viete, že nedávno sa v areáli Dopravného podniku mesta Prešov konal Deň otvorených dverí? Kliknite si fotogalériu…

Boli sme pri tom: Dopravný podnik otvoril pre verejnosť brány svojho areálu
20
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM