Ľubomír Hudačko Kultúra

Veľkolepý koncert: Kapela IMT Smile oslávila 20 rokov pôsobivou šou, FOTO+VIDEO

Prešovská kapela IMT Smile veľkolepo oslavovala. Svoje 20. narodeniny oslávila megakoncertom a ujsť sme si ho nenechali ani my.

Ilustračný obrázok k článku Veľkolepý koncert: Kapela IMT Smile oslávila 20 rokov pôsobivou šou, FOTO+VIDEO
18
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko

Bola to mohutná oslava dvoch dekád prešovskej kapely, ktorá vďaka personálnym zmenám v nej ovplyvnila aj ďalšie smerovanie slovenskej hudobnej scény. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že z kapely v minulosti odišla Katarína Knechtová a Martin Migaš, aby spolu založili nemenej úspešnú formáciu Peha. Neskôr sa odčlenil od bratov Táslerovcov aj Peter Bič a žne úspechy so svojím Projectom. Teraz sa ale takmer všetci účastníci doterajšej histórie skupiny stretli na jednom pódiu, aby si zaspomínali na 20 rokov jej existencie. Hostí bolo neúrekom, od prvých členov kapely až po Lúčnicu.

History Tour kapely IMT Smile: Oslava 20. výročia jej vzniku
2
Galéria

Množstvo účinkujúcich doplnili zábery z doterajšej histórie kapely, ale aj zo sveta. Premietanie na niekoľkých LED stenách hlasom v košickej Steel aréne sprevádzal moderátor Michal Hudák. Neraz sme z toho mali zimomriavky. Fanúšikovia mohli sledovať prvé kroky začínajúceho zoskupenia prelínané s udalosťami za posledných 20 rokov.

Tásler: Úžasná atmosféra

Na obrazovkách sa tak vystriedali niekdajší politici, športovci či spomienky na svetové prírodné katastrofy. Dojem zo zážitku v preplnenej Steel aréne pokazila akurát len prílišná hlasitosť koncertu, ktorá sa zlievala do jednej formy. Energiu a perfektnú šou hudobníkom však nemožno uprieť. Spokojný s vydareným projektom bol aj Ivan Tásler.

„Som rád, že to všetko dobre dopadlo, atmosféra bola úžasná. Keď kapela vydrží dvadsať rokov, to už niečo znamená. Dosť podstatné je okolie, ktoré funguje okolo mňa. Začnem pri manželke, pri chlapcoch v kapele, s ktorými to spolu dávame. Je to o našej spoločnej ceste, tá hudobná sa s osobným životom často prelieva. Keď je osobný život pokojný, potom to funguje aj v hudbe,“ hodnotil udalosť líder skupiny Ivan Tásler.

Foto: Ľubomír Hudačko

Muzikanti nemohli zahrať všetky svoje hity, ale tie, ktoré sa na playlist dostali tam boli právom. Už prvá skladba rozprúdila krv v žilách, veď patrí medzi najznámejšie. Nepoznám si strihli účinkujúci v pôvodnej zostave v zložení Martin Migaš (bicie), Miro Tásler (basgitara), Peter Bič (gitara), Ivan Tásler (gitara a spev) a Katarína Knechtová (spev).

Müller aj Filip

Pokračovalo sa skladbou Ráno a došlo aj na ďalšie piesne ako Všetko, Nedá sa ujsť či Opri sa o mňa. Videoprojekcia uviedla aj spoluprácu Ivana Táslera s Richardom Müllerom či projekt Pocta Jarovi Filipovi. Zazneli preto aj piesne s rukopisom týchto hudobných legiend; Tajné Milovanie a potom pre zmenu Za dedinou len s klavírom. Na pódiu zožal veľký úspech Marián Čekovský, ktorý skladbou Myslím, že môže byť publikum naozaj potešil. Za bicími sa vystriedali ešte aj Dano Šoltis či Martin Valihora. V jednej chvíli boli na pódiu pre zmenu až štyria gitaristi – Viktor Špak, Tomáš Slávik, Peter Bič a frontman Ivan Tásler. Všetko z diaľky sledoval režisér a choreograf Ján Ďurovčík, ktorý mal projekt pod taktovkou.

Foto: Ľubomír Hudačko

K videniu preto bola aj ukážka z muzikálu Jesus Christ Superstar, v ktorom účinkujú aj IMT Smile. Okolo hudobníkov zatancovala aj Lúčnica, pričom pieseň Niekto ako kráľ s dodatkom A ja taka dzivočka opäť žal úspech. Na záver zaznela Medley novších piesní a aj záverečná reč Michala Hudáka, ktorý si s kapelou takisto strihol niekoľko tónov. Nemohli chýbať ani prídavky v podobe súboja bubeníkov a tematicky ladená pieseň Najkrajšie Vianoce. Celú dvadsaťročnú etapu potom uzavrela druhýkrát v ten večer znejúca pieseň Nepoznám, s ktorou to všetko začalo.

Knechtová si pamätá

„Je veľa vecí, ktoré si ako muzikanti už nepamätáme, ale sú obdobia, na ktoré spomíname veľmi dobre. Keď som si pozrela fotografie zo začiatkov kapely, pamätám si presne, kedy to bolo, čo sa vtedy dialo. Aj na pódiu, keď sa s Ivanom na seba pozrieme, tak presne vieme, načo v tej chvíli myslíme, pretože niektoré veci sa ani rokmi nemenia,“ zakončila na margo spomienok Knechtová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Oslava narodenín IMT Smile: Divákom ponúkli veľkolepý koncert
18
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM