Samospráva

Veľké zisťovanie o prešovskej MHD: Výsledky sú už na svete!

Prešovčania hodnotili svoju mestskú hromadnú dopravu. A výsledky zisťovania sú už na svete.

Ilustračný obrázok k článku Veľké zisťovanie o prešovskej MHD: Výsledky sú už na svete!
Foto: Ľubomír Hudačko

Radnica informovala, že anketa ukázala, že prešovskí cestujúci by privítali preferenciu verejnej dopravy a potešilo by ich hlavne viac spojov, ktoré by chodili častejšie a optimálnejšie by na seba nadväzovali.

„Ak chceme prešovskú hromadnú dopravu zlepšovať, potrebujeme poznať názor tých, ktorí ju vyžívajú. Preto sme oslovili Prešovčanov, aby nám predostreli svoje poznatky z našej MHD, ale aby nám dali aj podnety na jej zlepšenie,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová po vyhodnotení ankety, ktorou mesto zisťovalo názor občanov na mestskú hromadnú dopravu a na jej preferenciu oproti ostatnej doprave.

Výsledky

Mesto ju rozoslalo prakticky do každej domácnosti, občania však mohli odpovedať aj elektronicky prostredníctvom webovej stránky mesta. Na radnicu sa vrátilo 2374 ankiet, ďalších takmer päťsto ľudí odpovedalo elektronicky. Viac anketa zaujala ženy (54,24%) a takých, ktorí nie sú vlastníkmi motorových vozidiel. Medzi odpovedajúcimi dominovali ľudia vo veku nad 60 rokov (46,32%). Anketa najviac zaujala obyvateľov mestskej časti č. 1, odkiaľ prišlo vyše 30% odpovedí, najmenej zareagovali obyvatelia MČ č. 7 (7,67%)

Väčšina z nich – až 72,15 % – prešovskú mestskú dopravu pritom už teraz využíva pravidelne, len štyri percentá ju nevyužívajú vôbec, ostatní sporadicky.

„Anketa potvrdila, že v prípade zavedenia preferencie MHD oproti ostatnej doprave, by ju Prešovčania využívali ešte viac – uviedlo to takmer šesťdesiat percent z anketujúcich. Veľký vplyv by to malo hlavne na tých, ktorí MHD využívajú iba sporadicky – z nich by vozidlá MHD začala viac využívať až štvrtina,“ uviedla radnica.

„Naša snaha o preferovanie hromadnej dopravy v Prešove sa ukazuje ako opodstatnená. Vlani sme na linky vypustili 15 nových, nízkopodlažných trolejbusov, v tomto roku pribudne 6 nových autobusov a rovnaký počet nových elektrobusov. V preferencii hromadnej dopravy chceme pokračovať aj dobudovaním bus-pruhov, dobudovaním trolejových vedení i trolejovým prepojením sídliska Sekčov so Šalgovíkom,“ spomenula primátorka Andrea Turčanová.

Návrhy na zlepšenie

Prešovčania zároveň mohli vysloviť aj svoje návrhy na zlepšenie MHD. Túto možnosť využilo 57,88% účastníkov ankety. Až 17,47% z nich pritom vyslovilo svoju celkovú spokojnosť s fungovaním prešovskej MHD.

V rámci pripomienok dominovali tí, ktorí by privítali viac spojov, resp. zvýšenú frekvenciu vozidiel na linkách (20,23%) a tiež nové linky, alebo úpravu ich trás (5,31%) Veľké percento účastníkov ankety požaduje väčšiu ohľaduplnosť vodičov (8,81%) a zvýšenie presnosti (4,59%), bezpečnosti (3,78%), a čistoty (2,69%) vo vozidlách.

Medzi kurióznejšie námety patria napríklad požiadavky na zavedenie toaliet či televízorov vo vozidlách MHD, na zrušenie tlačidiel na výstup. Dvaja odpovedajúci požadovali, aby sa vo vozidlách menej kúrilo, dvanásti zasa, aby v nich bolo menej reklamy a 31 by chcelo dopravu bezplatne.

Všetky zozbierané podnety radnica odovzdá vedeniu DPMP, ktoré ich bude v rámci možností riešiť.

Podobný prieskum v Prešove zorganizovali už aj vlani, keď radnica zisťovala názor svojich občanov na rezidentské parkovanie. Asi 90% respondentov vtedy uviedlo, že rezidentskú kartu potrebujú a desať percent, že ju nechce.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM