Ľubomír Hudačko Samospráva

Veľké opravy v kraji: Vynovovať sa idú mosty aj cesty, týchto úsekov v našom okrese sa to týka!

Prešovský samosprávny kraj chce do júna 2015 opraviť viacero mostov a zosuvov pôdy, ktoré sú dôsledkom povodní z posledných rokoch, niektoré dokonca ešte z roku 2010. Na tento účel dostal z európskych fondov na základe projektu viac ako 7,8 milióna €, avšak celkový rozpočet je 9,4 milióna €.

Ilustračný obrázok k článku Veľké opravy v kraji: Vynovovať sa idú mosty aj cesty, týchto úsekov v našom okrese sa to týka!
Zdroj: TASR

Nielen sanácia, ale aj riešenie zosuvov

„Poslanci odsúhlasili nadlimitné výdavky, ktoré vznikli počas verejného obstarávania pri siedmich projektoch. Rozdiel ide z prostriedkov PSK. Najviac nás trápia od roku 2010 dva mosty. Medzi Sviniou a Lažanmi a potom priamo v obci Sulín, kde sa nám nepodarilo získať prostriedky zo zdrojov PSK na to, aby sme také náročné objekty mohli postaviť,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák.

Len u siedmich projektov, ktoré potrebovali dofinancovanie, ide približne o 38 úsekov ciest a mostov, ktoré opravia. Nebude to len sanácia povodňami poškodených mostov a postavenie nových, ale aj riešenie zosuvov pôd či opravy zničených a poškodených úsekov ciest. Celkovo mal PSK schválených 11 projektov, sedem z nich však bolo potrebné dofinancovať. Ak by tak kraj neurobil, muselo by nasledovať nové verejné obstarávanie, a to by ohrozilo dokončenie prác do júna 2015 a teda aj čerpanie prostriedkov.

Opravy takmer v každom okrese

Na mosty museli navyše schváliť 388 000 eur, na cesty 743 000 a na zosuvy pôdy 105 000 eur. Podľa Kozáka chcú stavbári využiť ešte teplejší november a možno aj december, aby sa stavby stihli realizovať do konca júna, kedy sa končí aj programovacie obdobie, v ktorom PSK podarilo získať európske zdroje na tento účel.

Len v obciach v Prešovskom okrese sa bude pracovať na šiestich úsekoch – medzi Lažanmi a Sviňou, Mirkovcami a Varhaňovcami, Klenovom a Sedlicami, Ondrašovcami a Chminianskou Novou Vsou, Červenicou a Zlatou Baňou a Nemcovcami a Kurimou. Opravy sa však dotknú úsekov takmer v každom okrese Prešovského kraja.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM