Ľubomír Hudačko Rôzne

Veľké opravy: Do Konkatedrály sv. Mikuláša chcú investovať až 2 milióny €

Konkatedrála sv. Mikuláša v centre mesta Prešov prechádza posledných 5 rokov značnými opravami. Celkovo už farský úrad preinvestoval do týchto opráv okolo 300 000 eur, išlo o zdroje z darov a zbierok.

Ilustračný obrázok k článku Veľké opravy: Do Konkatedrály sv. Mikuláša chcú investovať až 2 milióny €
Zdroj: Dnes24.sk

„Urobili sme prieskumy pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove, bez nich sa nič nemôže urobiť. V tomto roku sme urobili rekonštrukciu elektroinštalácie z roku 1952. Na 90 percent už to máme hotové. Máme síce viac svietidiel, ale spotreba sa znížila o 50 percent,“ povedal dekan Farnosti sv. Mikuláša v Prešove Jozef Dronzek.

Suma sa vyšplhala na 2 milióny

Podľa Dronzeka ich však čaká ešte veľa práce. Ak budú financie, dokončiť by chceli kamerový a bezpečnostný systém. Rovnako bude v budúcnosti potrebné vymeniť travertínovú dlažbu v celom kostole, ktorá pochádza asi z roku 1948. A počíta sa aj s maľovaním a čistením stropov.

Rekonštruovať sa bude aj gotický portál

Opravy by podľa neho celkovo mali stáť okolo 2 miliónov eur, doteraz za 5 rokov preinvestovali viac ako 300 000 eur. Tieto financie stačili na opravu elektroinštalácie, liturgické úpravy svätyne, opravy dvoch fresiek Mojžiša a Árona, ktoré prebiehajú toto leto, ale vymenili sa aj reproduktory a kostol má momentálne aj kvalitné ozvučenie. Ešte pred dvomi rokmi sa vďaka projektu opravili aj hodiny na kostolnej veži.

Keďže počas prác na severnej strane konkatedrály našli pod smolou na stene gotický portál, ráta dekan v budúcnosti aj s jeho rekonštrukciou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM