Správy

Veľká noc plná farieb: Pri Prešove majú opäť najväčšiu kraslicu na Slovensku, VIDEO

Obec pri Prešove bude aj tohtoročné veľkonočné obdobie zdobiť najväčšia kraslica na Slovensku ozdobená vrchnákmi z PET fliaš.

Zdroj: Dnes24.sk

Ako povedal autor myšlienky a realizátor Jozef Kuruc z Lemešian, kraslicu po prvý raz odhalili v roku 2015, počas roka býva uložená a prikrytá na obecnej ploche. Na námestie ju opätovne nainštalovali počas uplynulého víkendu.

Vrchnák sem-tam odletí

„Potom ju odkrývame a dávame na miesto tak, že ju ťaháme za traktorom,“ uviedol. Čo sa týka opráv, odkedy vznikla, bolo ich minimum.

„Sem-tam nejaký vrchnák odletí, ale prilepí sa naspäť,“ spresnil s tým, že v prípade potreby majú v zásobe dosť vrchnákov, keďže ich vyzbierali 200 000 a na kraslicu použili približne 60 000.

„Rozmýšľame aj nad niečím novým, nemalo by ísť o kraslicu, ale niečo, čo by spestrilo život v našej obci,“ povedal.

Je tam erb obce

Kraslica má v najširšej časti obvod 958 centimetrov, na jej vrchnej časti je zo štyroch strán vyobrazený erb obce Lemešany. Hmotnosť ozdobeného megavajca z polystyrénu pokrytého stierkou, lepidlom a vrchnákmi z PET fliaš, je asi 600 kilogramov.

„Aj keď je to päť rokov, ľudia vždy prichádzajú a kraslicu obdivujú,“ dodal Kuruc. Vajce s výškou 510 centimetrov je zapísané do Knihy slovenských rekordov.

Zábery z inštalácie megakraslice si pozrite v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: V Lemešanoch pri Prešove opäť nainštalovali megakraslicu
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM