Správy

Vedúcou jedálne v prešovskej ZŠ je mama Katky Knechtovej: Čo vyzradila na dcéru?

V prešovskej základnej škole na Šrobárovej ulici sa kedysi stravovala aj speváčka Katka Knechtová. Jej mama je v škole vedúcou jedálne. Čo na ňu vyzradila?

Ilustračný obrázok k článku Vedúcou jedálne v prešovskej ZŠ je mama Katky Knechtovej: Čo vyzradila na dcéru?
15
Galéria
Zdroj: TASR

Jedálny lístok v Základnej škole na Šrobárovej ulici v Prešove robí pre zhruba 730 stravníkov vedúca jedálne Beáta Knechtová. Vďaka projektom zameraným na zdravé stravovanie, do ktorých sa zapája škola aj mesto ako jej zriaďovateľ, môže deťom dopriať viac šalátov aj nefalšovanej ovocnej šťavy.

Čo vyzradila mama

Voľakedy sa tu stravovala aj speváčka Katka Knechtová, dcéra vedúcej jedálne. Mama na ňu vyzradila, že milovala, rovnako ako dnešné deti, rezance s tvarohom. Na rozdiel od väčšiny jej spolužiakov, však nemala rada dukátové buchtičky a ryžový nákyp. Vždy bola skôr na slané jedlá, s chuťou zjedla všetky prívarky. Dnes si vie najviac pochutiť na dobrej slepačej polievke a nepohrdne ani domácou koložvárskou kapustou. Teraz sa však snaží stravovať zdravo, ale občas aj zhreší. Posledné Vianoce aj silvestrovský večer trávila rodina v jej byte. „Slávnostnú večeru pripravovala Katka. Je zdatná kuchárka a rada varí. Vždy musela v kuchyni pomáhať, v ničom nemala výhody,“ prezradila na slávnu dcéru jej mama.

Škola v súčasnosti varí zdravo a deťom ponúka aj menej tradičné jedlá, ktoré im dodajú viac výživy a menej zbytočných kalórií. Vedúca jedálne skonštatovala, že deti si zvykajú na nové chute.

Ťažké začiatky

„Začiatky boli ťažké, ale sme vytrvali a snažíme sa ich presviedčať, že to má zmysel. Šaláty dostávajú takmer každý deň, s výnimkou keď je múčne jedlo, kde sa šalát nehodí. Majú radšej šaláty s ovocím. Taký mám pocit, že majú najradšej jablkovo-pomarančový alebo aj zeleninové. Akurát robím jedálny lístok a teraz som napríklad naplánovala na budúci týždeň hlávkový šalát a jablkový s pomarančom. Zajtra máme mrkvový s marhuľami a šalát z čínskej kapusty s jogurtom, snažíme sa striedať,“ uviedla Knechtová.

Na 100-percentné šťavy si deti tiež celkom dobre zvykli. V ponuke sú čisto jablková, jablková s marhuľami, jablková s broskyňami, jablková s mrkvou, tiež cviklová, z čiernych ríbezlí. Najbližšie ako novinku dostanú grepovú šťavu. „Tiež experimentujeme, uvidíme, aký bude mať ohlas. Je to zdravá šťava, bojujeme tak proti chrípke,“ povedala vedúca jedálne.

Chute detí sú rôzne, ale väčšina miluje múčne jedlá, pričom môžu byť aj na slano. Aj k mäsitým jedlám majú najradšej cestoviny. Obľubujú perkelt, paprikáš, ak sú na jedálnom lístku, kuchárky musia rátať s tým, že budú chodiť na „dupľu“.

Automat na ovocie

Škola má aj unikát – automat na čerstvé ovocie. Prístroj dostali v rámci pilotného projektu, ktorý nezískal dotáciu a ostalo len pri prototype. Deti si v ňom môžu denne kúpiť veľmi lacno dotované sezónne ovocie a zeleninu. V zime sú v ponuke jablká, hrušky a kaleráby. Škola obmedzila v bufete predaj sladkostí, ktorým konkuruje automat na mliečne výrobky. Deti si ich kupujú na dobíjateľné brejky karty. V rámci environmentálnej výchovy si žiaci vytvorili v exteriéri bylinkovú špirálu, v ktorej pestujú rôzne rastliny. Mnohé z nich vedia zužitkovať kuchárky na dochutenie jedál či šalátov. Niektoré využili v novej čajovni. Škola sa môže pochváliť aj získaním certifikátu a vlajky Zelená škola.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Základná škola na Šrobárovej v Prešove: Patrí k najväčším meste
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM