Správy

Vedenie klubu o minulej sezóne Tatrana: Bola NAJHORŠIA za 22 rokov! Ako to chcú napraviť?

Získať späť titul, napraviť dojem z nevydarenej sezóny 2022/23. To bude cieľ prešovského klubu Tatrana Prešov v hádzanárskej extralige.

Ilustračný obrázok k článku Vedenie klubu o minulej sezóne Tatrana: Bola NAJHORŠIA za 22 rokov! Ako to chcú napraviť?
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Podľa predstaviteľov klubu vrátane majiteľa Miloslava Chmeliara bola uplynulá sezóna najhoršia za uplynulých 22 rokov a pred novou nastalo viacero zmien.

Popri viacerých odchodoch a príchodoch hráčov došlo k zmene aj na trénerskom poste, ktorého sa ujal Pavol Jano.

Aké sú ciele

Pod ním by mali Prešovčania predvádzať hádzanú s výrazne lepším pohybom než v uplynulej sezóne. Cieľom je návrat na dominantné postavenie v slovenskej extralige, v ktorej Prešovčania prehrali finálovú sériu s Považskou Bystricou.

Ďalším cieľom je zisk Slovenského pohára a čo najdlhšie pôsobenie v Pohári EHF.

„Vieme o cieľoch, ktoré sú pred nami, no cesta k nim vedie cez veľa poctivej práce. Každý rok sa začína niečo nové a teraz je dôležité nastaviť tým tak, aby bol schopný predvádzať očakávané výkony. V prípravných zápasoch sa ukáže, kto na to má. Verím, že nájdeme lídrov, ktorí budú ťahať tím,“ poznamenal Jano na tlačovej konferencii.

Dominancia Prešova v slovenskej extralige trvala od roku 2006, v ktorej víťazil suverénnym spôsobom.

Za titulom, ktorý bol základný cieľ, mieril aj v ročníku 2022/23, preto bola prehra s Považskou Bystricou veľkým sklamaním. Pred hráčmi a realizačným tímom je tak nová výzva.

„Doteraz bolo vždy samozrejmé, že Tatran mal domáci titul a všetko zapadalo do seba. Pre hráčov, trénera i pre mňa je teraz veľká motivácia získať titul znova,“ poznamenal generálny manažér Marián Magdoško.

Ubudne cestovania

Prešovčania účinkovali v sezóne 2022/23 nielen v slovenskej extralige a Slovenskom pohári, ale hrali aj českú extraligu, medzinárodnú SEHA ligu a Európsku ligu.

Ťaženie na viacerých frontoch neprinieslo dostatočnú spokojnosť a napokon vyústilo do sklamania po prehre v domácej extralige. V novom ročníku Prešovčanom ubudne cestovanie, keďže okrem domácich líg budú hrať iba Pohár EHF.

Mená súperov by mali spoznať v najbližších dňoch.

„Možno to bude úplne iná príprava, budeme mať viac času,“ poznamenal Jano.

Prešovčania mali znova možnosť podať prihlášku do Európskeho pohára, no napokon zvolili Pohár EHF.

„Zdalo sa nám, že európske poháre, ktoré sa hrajú skupinovo, už nie sú pre divákov také atraktívne. Pohár EHF sa hrá klasickým pohárovým spôsobom, v podstate vyraďovačka. Nechceme hneď hovoriť, že ho ideme vyhrať. Nastali u nás viaceré zmeny a bude dôležité, ako si všetko sadne. Pravdou však je, že chceme ísť v Pohári EHF čo najďalej,“ prezradil Magdoško, ktorý odmietol úvahu o tom, že za slabšími výsledkami v sezóne 2022/23 bol príliš veľký počet zápasov:

Zatiaľ aj Rábek

„Viem, že 90 percent hráčov má radšej zápasy než tréningy. Niektorým sa nepáčilo, že v minulej sezóne bolo veľa zápasov. Nesúhlasím s tým, že ich bolo veľa. Išlo o to, že nebola najlepšia komunikácia medzi hráčmi, trénermi a manažmentom, pretože niektoré zápasy mohol Tatran odohrať v inej zostave. Proti súperom s nižšou kvalitou mohla súpiska Prešova vyzerať inak. Nemuseli sme stále využívať základnú šestku. Tatran vždy hral veľa súťaží a myslím si, že ak skonsolidujeme káder, tak sa budeme v ďalších sezónach pozerať na to, kde by sme ešte mohli hrať. Iba ťažké zápasy totiž výkonnostne posúvajú hráčov.“

Po sezóne 2022/23 odišlo z kádra šesť hráčov. Okrem piatich legionárov aj domáci krídelník Dávid Michalka, ktorý bude hrať za Topoľčany. V kádri zatiaľ figuruje aj Oliver Rábek.

„Podľa najnovších informácií je ešte stále možnosť, že prestúpi. Rozhodnúť by sa o tom malo do konca tohto týždňa. Zatiaľ je hráč Tatrana, má dvojročnú zmluvu,“ prezradil Jano.

Po dlhších absenciách sa do prípravy zapojili rekonvalescenti Marco Antl a Tomáš Rečičár. Tréneri majú k dispozícii 20-členný káder.

„Myslíme si, že je to dostatočný počet pre súťaže, v ktorých budeme hrať v sezóne 2023/24. Vieme, že hádzaná je ťažký šport a môže dôjsť k zraneniu. Veríme však, že sa nám vyhnú na rozdiel od minulého ročníka, v ktorom sme mali naozaj veľa výpadkov zo zdravotných dôvodov. Ak by ešte nastal nejaký pohyb v kádri, tak to bude iba výmena hráča za hráča podľa postu,“ konštatoval Magdoško.

Do kádra zatiaľ pribudli navrátilci Mario Cvitkovič a Josef Hozman, prvý Maďar v klubovej histórii Márk István Kovács a odchovanec Daniel Polanský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM