Rôzne

Vedeli ste? Výročie udelenia mestských výsad Prešovu pripomína aj pamätná minca, FOTO

Pri príležitosti 720. výročia udelenia mestských nášmu mestu Mestské informačné centrum pripravilo unikátnu zberateľskú pamätnú mincu. Takto vyzerá.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste? Výročie udelenia mestských výsad Prešovu pripomína aj pamätná minca, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mestské informačné centrum PO

Prešov bol ešte v období prvej polovici 13. storočia poddanskou dedinou, patriacou k panstvu hradu Šariš. „Jej obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom a vďaka výhodnej polohe aj obchodom a remeslami. Ich postavenie sa od základu zmenilo po získaní rozsiahlych mestských privilégií, ktoré 28. januára 1299 udelil Sasom z Prešova, Sabinova a Veľkého Šariša kráľ Ondrej III,“ informuje Prešovčanov tunajšie Mestské informačné centrum.

Tieto výsady mali v dejinách Prešova mimoriadne veľký význam, pretože ho politicky i právne vyčlenili spomedzi susedných obcí a spolu s neskoršími privilégiami umožnili od začiatku nasledujúceho storočia jeho vývin ako slobodného kráľovského mesta.

V roku 2019 uplynulo 720 rokov od udelenie týchto výsad a mesto Prešov si to pripomína aj pamätnou mincou. Tá je vyrobená z bronzu a má patinovanú povrchovú úpravu. „Jej priemer je 40 mm a je uložená v elegantnom tvrdom plastovom púzdre kráľovskej modrej farby. Bola vyrazená v obmedzenom počte kusov a predáva sa v našom MIC. Pri jej kúpe od nás ako darček získate obľúbený cestovný bedeker po meste Prešov,“ pozývajú na získ zberateľského artefaktu. A ako vlastne vyzerá si môžete pozrieť sami vo fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Takto vyzerá pamätná minca Prešova: Je unikátna a odkazuje na veľké výročie
3
Galéria
Zdroj: Mestské informačné centrum PO
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM