Ľubomír Hudačko Správy

Vedeli ste? Najnovšie máme v Prešove rozmiestnené TAKÉTO kontajnery na textil

Nachádzajú sa na uliciach Sekčovská, Kúpeľná, Exnárova, v Centrume, pri NS Centrál a ďalšie sú pri obchodných domoch na Sídlisku III a Sídlisku Sekčov.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste? Najnovšie máme v Prešove rozmiestnené TAKÉTO kontajnery na textil
Zdroj: Mesto Prešov

Oblečenie a obuv, ktoré sa chystáte vyradiť zo svojho šatníka, môžete venovať alebo bezplatne odovzdať na zberných dvoroch TSMP. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.

Od júna nájdu Prešovčania v mestských častiach rozmiestnených 10 kontajnerov na zber textilu. „Nachádzajú sa na uliciach Sekčovská, Kúpeľná, Exnárova, v Centrume a pri NS Centrál. Okrem týchto desiatich sú k dispozícii aj 4 ďalšie kontajnery na textil umiestnené pri obchodných domoch na Sídlisku III a Sídlisku Sekčov,“ potvrdila Rácová.

Na čo slúžia?

Kontajnery sú vybavené senzormi naplnenosti, vďaka ktorým sú efektívne vyprázdňované len plné kontajnery a nevzniká textilný odpad.

Zberné kontajnery slúžia na zber použitých textílií, odevov a obuvi ako napr. pánske, dámske či detské sezónne oblečenie, lôžkoviny, posteľná bielizeň a iný domáci textil, topánky, tašky, kožené a kožušinové odevy či doplnky.

Všetky veci budú následne použité na charitatívne účely a predaj, recykláciu, ekologickú likvidáciu a finančné zhodnotenie, z ktorého výťažok sa použije na podporu slovenských neziskových charitatívnych organizácií.

Oblečenie je do kontajnerov potrebné vkladať v pevne uzatvorených hrubších igelitových taškách alebo iných vhodných pevných transportných obaloch.

Nenechávať vedľa

Topánky je potrebné po pároch pevne zviazať.

„Zabráni sa tak prípadnému poškodeniu oblečenia a obuvi, ktoré sú v dobrom stave. Darované veci je potrebné dôkladne vložiť do kontajnera a nenechávať ich vedľa neho, aby neboli znehodnotené vplyvom počasia či neoprávnenou osobou,“ doplnila hovorkyňa.

Novela zákona o odpadoch z dielne Ministerstva životného prostredia SR zavádza povinnosť pre obce zabezpečiť triedený zber textilu od začiatku roka 2025.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM