Ľubomír Hudačko Správy

Varovný signál: Až 37% detí v MŠ malo pri prehliadke podozrenie na zrakové problémy

Krajské stredisko Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska v Prešove realizovalo vyšetrenia očí u detí predškolského veku. Prvá etapa prehliadok v piatich MŠ ukázala podozrenie na zrakový problém až u 37 percent z celkového počtu 431 vyšetrených detí.

Ilustračný obrázok k článku Varovný signál: Až 37% detí v MŠ malo pri prehliadke podozrenie na zrakové problémy
Zdroj: TASR

Podľa jeho slov ide o kontrolu zameranú na včasnú diagnostiku zrakových porúch u detí. Vyšetrenie prebiehalo pomocou prístroja Plusoptix S09, ktorý dokáže s vysokou mierou spoľahlivosti odhaliť existujúce alebo začínajúce vývinové poruchy zraku. Prístroj je efektívny hlavne u detí vo veku šesť mesiacov až šesť rokov, keď sa detský zrak najviac vyvíja.

„Odborným vyšetrením u detského oftalmológa sa ukáže, či skutočne ide u detí o začínajúce poškodenie zraku. Jeho zachytením v predškolskom veku sa zvyšuje šanca na úspešnú liečbu. Najčastejšie sa vyskytovali podozrenia na choroby ako ďalekozrakosť, astigmatizmus či nerovnozrakosť,“ uviedol vedúci krajského strediska ÚNSS v Prešove Jozef Hlubovič.

Vyšetrenie špeciálnym prístrojom je bezdotykové, dieťa pri ňom sedí. Meranie oboch očí naraz sa robí zo vzdialenosti jedného metra, trvá len niekoľko sekúnd a nemá žiadne vedľajšie účinky. Podľa Hluboviča mala prehliadka úspech najmä u rodičov detí. Projekt realizovali za podpory Lions Clubu Prešov, ktorý prístroj zapožičal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM