Správy

Vadná cykloželeznička má dohru: Mesto bude vymáhať od firmy takmer 550-tisíc eur

Podľa slov primátorky sa podarilo dokázať, že v dôsledku chybného projektu bola mestu spôsobená škoda. Sumu budú od projektanta bezodkladne vymáhať.

Ilustračný obrázok k článku Vadná cykloželeznička má dohru: Mesto bude vymáhať od firmy takmer 550-tisíc eur
Zdroj: Dnes24.sk

Krajský súd v Prešove potvrdil rozsudok prvostupňového súdu vo veci vadného projektu týkajúceho sa stavby cykloželezničky. Dnes24 o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Vyše pol milióna

„Rozhodnutie už nadobudlo právoplatnosť a pre spoločnosť A.P.H. ateliér, s.r.o. tak vzniká povinnosť zaplatiť mestu Prešov zmluvnú pokutu a náhradu spôsobenej škody vo výške takmer 550-tisíc eur,“ priblížil Tomek.

Mesto Prešov si u tejto spoločnosti podľa jeho slov objednalo projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie a dokumentáciu pre stavebné konanie, ktoré mali byť podkladom pre úspešnú realizáciu výstavby cykloželezničky.

Potreba navýšenia

„Zhotoviteľ, ktorým bola na základe verejného obstarávania firma Swietelsky-Slovakia spol. s r.o., predložil mestu Prešov potrebu navýšenia ceny diela o viac ako 500-tisíc eur z dôvodu nedostatkov v projekte, v dôsledku ktorých mali byť vykonané takzvané práce navyše. Projektant však pochybenie odmietol a mesto Prešov sa preto rozhodlo brániť súdnou cestou,“ spresnil ďalej hovorca.

Mesto Prešov sa od júna podľa Tomeka 2019 domáhalo, aby súd uložil projektantovi cykloželezničky zaplatiť zmluvnú pokutu a náhradu škody vo výške 548 704,73 eur, ktorú projektant spôsobil mestu dodaním vadnej projektovej dokumentácie.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Okresný súd Prešov v januári 2020 vyhovel žalobe mesta Prešov voči projektantovi cykloželezničky.

Primátorka: Budeme to vymáhať

„Projektant následne proti tomuto rozsudku podal odvolanie, avšak Krajský súd v Prešove ho označil ako nedôvodné a potvrdil rozsudok Okresného súdu v prospech mesta Prešov,“ vysvetlil Tomek.

„Po dva a pol roka trvajúcom spore s projektantom cykloželezničky sa nám podarilo dokázať, že v dôsledku chybného projektu bola mestu Prešov spôsobená viac ako pol miliónová škoda. Túto sumu budeme od projektanta bezodkladne vymáhať v plnej výške,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová.

Odvolací súd zároveň priznal mestu podľa Tomeka nárok na náhradu trov konania v 100% rozsahu.

„Odvolanie voči uzneseniu Krajského súdu v Prešove už nie je prípustné. Mesto Prešov už podalo návrh na exekúciu, keďže projektant nesplnil svoju povinnosť zaplatiť v lehote stanovej v rozsudku súdu,“ dodal hovorca na záver.

V prípade získania stanoviska Krajského súdu Prešov a uvedenej spoločnosti budeme článok aktualizovať.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM